Reakcije iz NHR-a: Ovi izbori su ključna anketa za parlamentarne

Vijesti 26. svi 201920:00 > 22:38
N1

Nositeljica Liste Neovisnih za Hrvatsku i Hrvatske stranke prava na izborima za Europski parlament Bruna Esih rekla je kako su Neovisni za Hrvatsku ostvarili najbolji rezultat od svih parlamentarnih stranaka.

22:28 Kandidat na listi Neovisnih za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović komentirao je izostanak suradnje s drugim akterima krajnje desnice. 

“Mi smo bili spremni na suradnju, no ono što je važno – ovo su izbori za EU parlament, cijela Hrvatska je jedna izborna jedinica. Ovi izbori su ključna anketa za ono što nam predstoji, a to su parlamentarni izbori. Nisu nam bile prihvatljive ucjene koje smo dobivali od drugih stranaka. Pričekajmo konačne rezultate, kako bismo vidjeli u kojem smjeru će ići naše politike. S obzirom na manipulacije u izbornim anketama, mislim da možemo biti zadovoljni rezultatom koji smo postigli”, rekao je Hasanbegović. 

Rekao je kako je njihova lista na kojoj su neki kandidati bili iz Hrvatske stranke prava dokazuju kako su bili spremni na suradnju. 

“Parlamentarni izbori su nešto sasvim drugačije, to je deset izbora u jednom i potpuno je jasno da će doći do neke suradnje. Ne bih baratao pojmovima krajnja desnica i sličnim. Nakon što stignu službeni rezultati ovih izbora, spremni smo sjesti s gospodinom Zekanovićem i gospođom Tomašić da vidimo daljnje modele suradnje”, kazao je Hasanbegović. 

Na pitanje jesu li razočarani izostankom potpore Marka Perkovića Thompsona, Hasanbegović je rekao kako su se oni za potporu obraĆali isključivo biračima te kako je Thompson glazbenik, a mjera njihovog djelovanja jedino su njihovi birači. 

21:38 Prema trenutačnim izlaznim anketama Neovisnima za Hrvatsku nedostaje pola posto da prijeđu prag od pet posto. “Pola posto je malo, ali do pobjede i našeg praga koji smo si zadali ne dijeli nas više ništa. Najvažnije je ostati vjeran svojim biračim i njih ne razočarati. To smo uspjeli iskomunicirati. Kako će biti vidjet ćemo u 23 sata”, kaže Bruna Esih.

“Nismo pogriješili što se nismo pridružili Suverenistima. Čestitam ako su doista ovakvi rezultati kolegama Suverenistima, ali mi imamo najbolje rezultate od svih parlamentarnih stranaka”, rekla je i dodala da HDZ nije uspio ni trećinu uspjeti koliko su oni uspjeli u dijaspori.

Kaže da su bili spremni na razgovore sa Suverenistima, ali im je bilo nužno da izađu sami kao što su bili i prvi koji su pružili otpor HDZ-u, za razliku od članova Suverenista.

Za plakat Željka Glasnovića kaže da je “on hrvatski general i da dođe on bi jednako branio i Brunu Esih i te progresivce. To je prijevod s engleskog jezika.”

Komentirala je i odlazak Velimira Bujanca u stožer suverenista riječima: “Uz određene prijatelje ne trebaju vam neprijatelji”.

Tijek izbora iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

19:40 Esih je kazala da rezultat izlaznih anketa demantira one koji im nisu davali nikakve šanse da pređu izborni prag.

“Ovo za sada, samo su izlazne ankete, znamo da mnogi građani niti ne žele se izjašnjavati po tome pitanju, ali u svakom slučaju mi smo zadovoljni. Svakom daljnjom izlaznom anketom, odnosno sve do prvih službenih rezultata u 23 sata, vjerujemo da će se stanje u korist Neovisnih za Hrvatsku poboljšavati”, izjavila je Bruna Esih Hini komentirajući prve rezultate izlaznih anketa koji im predviđaju jedan mandat.

Međutim, prema drugim izlaznim anketama, objavljenima nešto prije 20 sati, Esih i lista Neovisnih za Hrvatsku ostala je bez mandata za Europski parlament.

Više pročitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram