Puhovski o 'crnom labudu': Kopal je to morao predvidjeti

Vijesti 27. svi 201920:09 > 20:11
N1/Ana Ramljak

Gost Pressinga N1 televizije u ponedjeljak bio je Žarko Puhovski koji je analizirao detalje jučerašnjih europskih izbora.

Tko je pobjednik ovih izbora? 

“To su nejasne stvari. Formalno je pobjednik HDZ. De facto su dobili isti broj glasova kao SDP pa su jednako prošli, a zapravo je SDP dobio više glasova nego što su očekivali pa su oni oduševljeni. Tko je sigurno gubitnik? To je Most, tu nema spora. NHR dobrim dijelom, Dalija Orešković dobrim dijelom. Oni su novi, ali ipak se očkivalo nešto od njih. Dobitnici su SDP, Kolakušić i Suverenisti. Amsterdamska je loše prošla. S toliko stranaka i toliko političara, svi smo očekivali 7,5 posto, tu su dosta loše prošli. Ali su dobitnici jer imaju mjesto u parlamentu.

“Igra je izbor u EP, oni su dobili isti broj glasova i to je za HDZ neuspjeh i neuspjeh je jer se njihov predsjednik kockao sa svojom strankom i time da će sam proći u EP. HDZ-ova lista je živjela od stranke i predsjednika, a SDP-ova za stranku”, govori Puhovski o razlikama između dvije stranke koje su ostvarile najbolji rezultat na izborima. 

Je li HDZ gubitnik ovih izbora?

“Loša je logika ona s kojom ne ostvarite svoju ambiciju. Oni su dobili isti broj glasova kao i prije pet godina. Napravili su istu grešku kao Milanović kad nije htio Jakovčića na svoju listu. Ideja je bila da se pokaže tko smo mi. Ono što je Plenković izgubio iz vida jest da je u sličnoj poziciji poput Josipovića i Milanovića prije izbora. Ljevičar nije onaj tko je ljevičar nego onaj koga je desnica targetirala kao neprijatelja. Tu se našao u trenutku kad je progurao Istanbulsku konvenciju. Može se reći da je pao zbog toga jer je time svjetonazorsku desnicu udaljio od HDZ-a, udaljio se od njih i otišao prema centru”, kaže Puhovski. 

Na teorije da je HDZ-ov loš rezultat na izborima rezultat pobune unutar stranke, Puhovski kaže kako podaci na upućuju na to. 

“Vjerojatno, da je imao Stiera na listi i Brkića na terenu, on je imao veliku šansu dobiti pet, možda i šest mandata. Odlučio je da neće. Spremao se raščistiti stvari s Brkićem nakon izbora, ali sad to vjerojatno neće”, kaže. 

Na pitanje znači li to da je obračun u HDZ-u odgođen, Puhovski kaže: “Je, je, do narednog uspjeha.”

Crni labud

Što se tiče izjava premijerovog savjetnika Roberta Kopala da se HDZ-u dogodilo ‘crni labud’, profesor Puhovski pokušao je objasniti tu teoriju rekavši da se taj izraz pojavio još prije oko 2.000 godina kod satiričara Juvenala te da se koristio kao oznaka nečeg nepostojećeg. 

“Koristio se kasnije kao oznaka logičke greške, a danas se koristi kao oznaka za element koji se pojavio u realnosti, a u analizama se nije predvidio. Ja to nisam očekivao, ali me nije ni začudilo. Crni labud u HDZ-ovoj poziciji je Kaligula. On je imao genijalnu ideju da od svog konja napravi senatora. Tako je Plenković htio iz nikoga stvoriti europarlamentarce i nije uspio. I to je netko tko njemu stoji uz bok, kao Kopal, morao predvidjeti barem u teoriji”, kaže Puhovski. 

Govoreći o listama, Puhovski kaže da je najbolja lista bila ona SDP-a.

“SDP je imao najbolju listu, to je najbolji potez Davora Bernardića. On je uvijek dobar kad ništa ne radi, kad pusti druge. Loše je što će ovo biti loš potez za hrvatsku demokraciju. Oni nisu nikakva oporba, Plenković je kraj njih mogao raditi što je htio. Pernar je prvi glas oporbe u Saboru, on prvi diže glas. Ovdje je osnažena loša struktura SDP-a da ide dalje. Da vidimo tko će sad dovesti Bernardića u pitanje, on je pobjednik”, govori Puhovski. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.