Sve više političara javlja da su žrtve prevaranata koji su im ukrali identitet

Vijesti 29. svi 201906:58 > 11:04
N1

Milorad Batinić, Predrag Štromar, Matija Posavec, Siniša Hajdaš Dončić, Marko Vešligaj, Žarko Tušek... žrtve su krađe identiteta.

Jedna tvrtka poslužila SE njihovim OIB-om i adresama koje su objavljene na kandidacijskim listama te fiktivno prikazala da im je isplatila novac. Budući da se o izvlačenju novca preko fiktivnih računa trenutačno vodi kriminalistička obrada u policiji. Prevaranti koje policija istražuje krivotvorili su račune prema kojima su im saborski zastupnici prodali sekundarni otpad. Za stare perilice rublja, karoserije starih automobila i drugo željezo zastupnici su, prema krivotvorenim računima, dobili oko 2000 kuna po isporuci.

Batinić: “Prvo sam se nasmijao…”

Milorad Batinić, predsjednik kluba HNS-a u Saboru potvrdio je za N1 da je dao iskaz u policiji, te da sa zanimanjem čeka kako će se sve rasplesti. 

“Dobio sam poziv od Državnog odvjetništva iz Rijeke da se javim u svojstvu svjedoka. Bio sam iznenađen. Kada su mi objasnili prvo sam se nasmijao, a onda i oni jer su bili svjesni da nisam prodao sekundarne sirovine nego da sam žrtva krađe identiteta.

“Iznenadilo me da nas ima dosta iz politike, mislim da sad samo čekamo i da premijer Plenković prodaje staro željezo.”, rekao je Batinić novinarima. Kaže da mu nije bilo ni u primisli da bi netko mogao koristiti njegove osobne podatke za stjecanje protupravne koristi.

Kako su OIB dobili najvjerojatnije preko kandidacijskih lista za europske izbore novinare je zanimalo misli da se ti podaci ne trebaju otkrivati. “Činjenica je da u demokratskom društvu nikada dosta transparentnosti, ali onda se svatko zapita do koje razine i kome ti podaci trebaju biti dostupni”, kaže Batinić.

Hajdaš Dončić: “Kriminalno glupo”

“Obavio sam razgovor u policijskoj upravi, netko se vjeroajtno malo zaigrao pa pokušao izvlačiti novac iz poduzeća na način da isplaćuje keš, a preko OIB-a koje je mogao pronaći. Znate da su naši OIB-i i podaci javni jer su navedni zbog izbora na kandidacijskim listama. Ne bih to gledao kao nešto tragično, više mi je smiješno i kriminalno glupo”, rekao nam je Siniša Hajdaš Dončić.

N1

Matija Posavec: Prljava zlouporaba identiteta

“Dobio sam prošli tjedan poziv od Državnog odvjetništva da su mi ukrali identitet. Očito se nešto dešava. To je jedna prljava zlouporaba identiteta. Očito se time bavila jedna organizirana skupina”, kazuao je za N1 i HNS-ov Matija Posavec.

Tušek još nije bio u policiji

“Prije dva tjedna čuo sam da policija istražuje takvo što, ali još me nisu pozvali u policiju i ne znam pojedinosti”, rekao je Jutarnjem HDZ-ov Tušek.

HNS-ov potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar potvrdio je za 24sata da je dao iskaz policiji, ali ne može govoriti ništa više jer je istraga tajna.

Naziv tvrtke i tko su joj vlasnici nisu uspjeli doznati, nego samo podatak da joj sjedište nije u Zagorju nego u Rijeci, a cijelu istragu koordiniraju državni odvjetnici iz Rijeke. Kako je riječka tvrtka odlučila iskoristiti osobne podatke političara iz Zagorja, zasad također nije jasno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.