Sabor raspravlja o izvješću Povjerenika za informiranje

Vijesti 06. lip 201915:51 > 15:52
Patrik Macek/PIXSELL (ilustracija)

Zastupnici Hrvatskog sabora raspravljaju u četvrtak o izvješću povjerenika za informiranje Zorana Pičuljana za 2018., u kojem se ocjenjuje da je nastavljen trend postupnog poboljšanja rada tijela javne vlasti, ali i dalje postoji veliki prostor za poboljšanje primjene Zakona o pravu na pristup informacijama.

Tijela javne vlasti općenito postaju odgovornija prema svojim obvezama, no istovremeno neka od njih otežavaju provedbu zakona, i to najčešće odugovlačenjem ili izbjegavanjem davanja informacije. S druge strane, građani postaju sve svjesniji svojih prava na pristup informacijama, rekao je Pičuljan.

Uočeno je da pojedini korisnici podnose iznimno velik broj žalbi (primjerice tijekom 2018. jedan je korisnik uputio 21 posto svih zaprimljenih žalbi i 52 posto svih tužbi) čime onemogućuju tijela javne vlasti u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti.

S druge strane, brojnim žalbama i tužbama dovode povjerenika u situaciju da ne uspijeva riješiti sve žalbe, osobito ne u zakonskim rokovima, kaže Pičuljan.

Analizirajući zakonitost odlučivanja tijela javne vlasti, utvrđeno je da su žalbe građana u velikoj mjeri osnovane – preko 50 posto odbijajućih rješenja tijela javne vlasti je nezakonito. Ipak, ističe Pičuljan, to je smanjenje u odnosu na 2017., kada je poništeno 68,4 posto rješenja.

Riješeno je 95 posto zahtjeva

Od oko 6000 državnih i javnih tijela najviše zahtjeva za pristup informacijama upućeno je Hrvatskim vodama, ministarstvima graditeljstva i unutarnjih poslova i Gradu Zagrebu, dok njih 2560 nije zaprimilo ni jedan zahtjev.

Riješeno je 95 posto zahtjeva, izvijestio je, a 68 posto žalbi odnosi se na šutnju tijela državne uprave. U odnosu na godinu ranije zabilježen je porast upravnih sporova za čak 72 posto.

To što u 90 posto slučajeva Upravni sud potvrđuje odluku povjerenika Pičuljan smatra potvrdom dobrog rada.

Sunčana Glavak (HDZ) najavila je potporu izvješću te upozorila je kako neke jedinice lokalne samouprave ustrajno odbijaju dati tražene infomacije te da je vidljiv pad broja žalbi, no zabrinjava velik broj nezakonitih rješenja.

Peđa Grbin (SDP) podržao je rad povjerenika za informiranje i upozorio da nadležni saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav nije raspravio izvješće, iako je pravo na informiranje ustavno pravo te je zatražio da se rasprava odgodi, no to nije prihvaćeno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.