Jean-Claude Juncker: Hrvati su radišan narod, zemljom se upravlja na dobar način

Vijesti 07. lip 201906:44 > 13:50
/ ilustracija

U 11 sati u Vladi je održan sastanak premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera koji je u radnom posjetu Hrvatskoj.

“Juncker je dobio konkretan dojam kako europska sredstva mijenjaju Hrvatsku na bolje”, istaknuo je premijer Plenković na konferenciji za medije nakon sastanka s Junckerom.

“Posljednji put sam u Hrvatskoj bio 2004. godine, ne znam zašto se nisam ranije vratio”, kazao je Juncker. Pohvalio je ljepote Dubrovnika. “Možete biti ponosni na taj grad”, smatra čelnik Europske komisije.

“BDP se povećao, gospodarstvo je poraslo i to pokazuje da su Hrvati radišan narod i da se zemljom upravlja na dobar način. Žao mi je što prestajem biti predsjednik Europske komisije zato što neću biti na toj funkciji za predsjedanjem Hrvatske Vijećem Europske unije. Učinit ćemo sve da ono bude uspješno. Vjerujem da europski fondovi moraju biti iskorišteni kako bi pomogli ovoj zemlji u demografskoj renesansi. Trebamo dati veću potporu Vladi u naporima rekonstrukcije i modernizacije Vukovara”, rekao je Juncker.

“Hrvatska je spremna postati dijelom europskog tečajnog mehanizma. Impresionira me brzina kojom je Hrvatska popravila svoje financijske rezultate i na tome moram čestitati ministru financija. Želim dati preporuku Vijeću da Hrvatska postane dio schengenskog prostora. Što se tiče zapadnog Balkana, premijer Plenković i ja imamo identično stajalište – zemlje moraju zadržati europsku perpektivu”, zaključio je Juncker i kazao da je primjer toga otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

N1

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je u Dubrovniku, podsjetimo, izvijestio predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera kako teče obnova dubrovačke zračne luke te izgradnja Pelješkog mosta, što su projekti sufinancirani iz europskih fondova.

“Prezentirali smo predsjedniku Europske komisije Junckeru tijek i realizaciju važnog projekta, a to je jačanje izgradnje infrastrukture dubrovačke zračne luke. To je projekt koji se sufinancira europskim sredstvima u iznosu od 155 milijuna eura,” rekao je Plenković jučer novinarima.

Juncker je istaknuo je da mu je žao što odlazi s mjesta šefa EK-a upravo prije nego što će Hrvatska u prvoj polovici 2020. preuzeti predsjedanje Europskim vijećem.

O tome je govorio i Plenković, istaknuvši da Hrvatska želi organizirati summit s državama jugoistoka Europe koje žele pristupiti EU-u.

Junckerovo je mišljenje da je važno da zemlje zapadnog Balkana zadrže europsku perspektivu jer bi u suprotnom to moglo destabilizraiti regiju.

Također je istaknuo kako je svjestan ozbiljnog demografskog problema u Hrvatskoj i podsjetio da i europski fondovi mogu biti jedna od mjera demografske revitalizacije zemlje.

Rekao je da bi do 2020. Hrvatska iz strukturnih fondova mogla povući gotovo 11,5 milijarde eura za “poboljšanje života svih Hrvata”

Upitan o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, Juncker je rekao da dvije prijateljske i susjedne zemlje ne bi trebale imati takvih problema, ali da EK “nema po tom pitanju što za reći”, što zapravo znači da ostaje neutralna.

Plenković nakon sastanka s Junckerom odlazi u Bruxelles gdje će s još petoricom čelnika raspraviti o kandidatima za vodeća mjesta europskih institucija, uključujući predsjednika EK-a.

Tri najveće političke grupacije, pučani (EPP), socijaldemokrati (S&D) i liberali (ALDE), imat će po dva predstavnika na sastanku. To su premijeri Hrvatske i Latvije, Portugala i Španjolske te Nizozemske i domaćin, belgijski premijer Charles Michel.

O tome što očekuje od tog sastanka, odnosno je li moguće da se postigne konsenzus oko novog šefa EK-a, premijer je kazao da očekuje “otvorenu raspravu i dobru večeru”

Izbori za Europski parlament koji su završili 26. svibnja donijeli su gubitke pučanima i socijaldemokratima, a dobitke liberalima i Zelenima – rezultat koji je zakomplicirao imenovanje idućeg predsjednika EK-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram