Miljavac: Na nabavi vojnih aviona radi se manjim intenzitetom i zatvoreno

Vijesti 07. lip 201909:19 > 09:20
N1

Gost Novog dana bio je predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac.

Pred nama su predsjednički izbori – i dalje nema službenih kandidata i kandidatkinja, jeste li u Generalskom zboru već razgovarali koga ćete podržati?

“Preuranjeno je raspravljati. Tu temu nismo imali na Upravnom odboru. Mi jesmo na zadnjim izborima podržali predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović jer je izražavala potporu hrvatskoj vojsci, najavila brigu oko nacionalne sigurnosti – što je nama prioritet. Ako predsjednica zadrži taj stav, u tom smjeru ćemo i mi ići i podržati.”

Smatrate li da je predsjednica ispunila ono zbog čega ste je podržali?

“Nije ni u jednom momentu izrazila sumnju, podržala je sve pozitivne inicijative u hrvatskoj vojsci”, kazao je Miljavac koji smatra da je u mandatu ministra Damira Krstičevića značajno podignut standard vojske.

Upitan što misli o potencijalnoj kandidaturi Miroslava Škore, kazao je da Škoro tek mora izraziti želju za kandidaturom. 

VEZANA VIJEST

Je li uklesano u kamenu da će Generalski zbor podržati kandidata desnice?

“Nismo nikada to tako gledali. Što je desnica? Ne možete reći da je predsjednica desnica. Svaki kandidat mora barem malo balansirati, ali ne možete reći da je desničarka. Nije HDZ skroz desna stranka. Postoje desnije stranke, HDZ nije klasična stranka koja je gađala jednu populaciju, ona je nastala kao pokret.”

Desnije stranke dobro su prošle na europskim izborima?

“Bilo je promašaja u kampanji i provedbi kampanje HDZ-a pa je to ujedinilo desne stranke. Niti jedan kandidat nije bio na listi koji bi pokupio glasove desnog biračkog tijela”, kazao je Miljavac koji smatra da rezultati izbora mogu poslužiti kao upozorenje.

Što je s nabavom vojnih aviona i kakvo je stanje naše eskadrile?

“To je kompleksno pitanje. Imamo u uporabi MiG-ove, koji zadovoljavaju u dijelu održavanja stanja pripravnosti, kontrole zračnog prostora. Radarima koji su kupljeni 1999. godine možemo kontrolirati naše nebo. Tako smo zadržali tu sposobnost”, kazao je.

“Koliko imam informacija, radi se na nabavi s dvije strane, jedan europske proizvodnje i jedan američke, F16. Manjim intenzitetom se to radi i zatvoreno”, kaže Miljavac koji takav pristup smatra prikladnim.

Što se tiče nabave F16 aviona, koje vidi kao logučan izbor, kaže da je nekoliko pitanja – pitanje vremena kada ih možemo nabaviti i pitanje konfiguracije.

“Novac je manji problem jer se to može razvući na deset godina i država to može podnijeti.”

MiG-ovi imaju resurse do 2022. godine, kaže, a smatra da je jedan od većih problema manjak pilota.

Bi li nabava mogla biti gotova u mandatu ove vlade?

“Bio bi velik napredak da se sporazum potpiše, da se napravi ugovor – a kad će avion doći, to je pitanje.”

Miljevac je dodao i da generalski zbor trenutno radi na izdavanju leksikona hrvatskih generala. Trenutno ih je 236, a nisu svi iz Domovinskog rata, već će popisani biti i generali iz Drugog svjestskog rata, kao i oni koji su iz političkih razloga imenovani generalima. Leksikon će biti dovršen, nada se Miljavac, kroz dvije godine.

Cijeli razgovor uskoro pogledajte u videu…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram