Iz Zagreba tvrde da su Ministarstvu graditeljstva sve odgovorili oko mostova

Vijesti 07. lip 201916:19 > 16:32
Sanjin Strukic/PIXSELL

Iz Grada Zagreba medijima su poslali priopćenje u kojem su ustvrdili da su Ministarstvu graditeljstva poslali odgovore na njihove upite o sanaciji mostova na području grada. Poslali su i dostavnicu kao dokaz i glavni šestogodišnji pregled mostova.

No u priopćenju ne spominju jesu li poslali i Plan i program održavanja cestovnih građevina, a za koje je Ministarstvo graditeljstva reklo da ga nikada nisu dobili.

U priopćenju koje potpisuje pročelnik Dinko Bilić stoji: 

Vezano za zaprimljene upite, dostavljamo Vam sljedeće informacije i odgovore o zagrebačkim mostovima, te svim radovima izvršenim u proteklih jedanaest godina, kao i o tekućim aktivnostima vezanim uz sanacije i investicijsko održavanje mostova i cestovnih objekata na području Grada.

Cjelokupno održavanje svih cestovnih objekata financira Upravitelj nerazvrstanih cesta i cestovnih objekata, u ovom smislu jedinica lokalne samouprave, odnosno sredstva za investicijsko održavanje cestovnih objekata na području Grada Zagreba isključivo su osigurana proračunom Grada.

VEZANE VIJESTI

Pregledi i održavanje cestovnih objekata u Gradu Zagrebu, uključujući vijadukte, mostove, nadvožnjake, propuste i ostale cestovne objekte provode se u skladu s Pravilnikom o održavanju cesta (NN 90/14) Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koji pravilnik je donesen sukladno Zakonu o cestama.

Pored toga, u sklopu redovnog održavanja nerazvrstanih cesta od strane ugovornog gospodarskog subjekta, Zagrebačkog holdinga d.o.o. podružnice Zagrebačkih cesta d.o.o., provode se redovni pregledi svih cestovnih objekata (mostova, vijadukata i propusta).

Vezano za navode Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kako Grad Zagreb nije dostavio odgovore na njihove upite, kao prilog ovom dopisu šaljemo presliku dostavnice o poslanim odgovorima navedenom Ministarstvu na njihov upit.

Dalje nastavljaju da je početkom 2018. godine, od strane zajednice ponuditelja IGH, Geoxpert – IGM, Ascon Institut, završen šestogodišnji glavni pregled svih zagrebačkih mostova kojim je “dijagnosticirano stanje” svih mostova, utvrđene su njihove slabosti, nedostaci i slično, te procijenjeni troškovi potrebnih sanacija u vrijednosti od 256.975.463,20 kuna.

Nigdje u priopćenju ne spominju Plan i program održavanja cestovnih građevina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.