Prosvjed zbog luke, mještani sumnjaju da je netko "bacio oko" na pomorsko dobro

Vijesti 09. lip 201915:32 > 15:51
PŠRD Ramova

Oko 300 mještana Krvavice kod Makarske prosvjedovalo je zbog odluke Ministarstva mora, prometa i infrastrukture da se lučica u tom mjestu zapečati, a Pomorskom športskom ribolovnom društvu Ramova zabrani rad u lučici.

Na parkiralištu iznad lučice u mjestu Krvavica kod Makarske održan je prosvjed zbog zatvaranja tj. zabrane rada PŠRD Ramove i Ramove d.o.o. na području luke nautičkog turizma Krvavica, po rješenju inspektora Ministarstva mora,prometa i infrastrukture Miroslava Grgića od 6. svibnja 2019. godine.

Prosvjednici ističu kako je lučica Krvavice, kojom od prvog dana njezinog nastanka upravlja PŠRD Ramova i plaća koncesiju unatoč tome što im ista nije produžena od 2007., sanirana i izgrađena isključivo radom, donacijama i uz pomoć svih subjekata sa šireg područja Makarske rivijere.

Iz PŠRD Ramove ističu da se trenutno 22 zaposlenika, od toga četiri hrvatska branitelja, nalaze na ledu i čekaju rasplet situacije tj. odluku Upravnog suda u Splitu.

PŠRD Ramova

Nastavljaju kako je sva imovina društva i vlasnika brodova sada na milost i nemilost vremenskih prilika, čuvarske službe i na dušu donositelja ovakve odluke da se luka blokira tj. rad društva i njegova djelatnost.

“Svjesni smo da su se neke poznate ruke nadvile nad luku sa željom da im se luka preda i da oni počnu ubirati plodove nečijeg tuđeg rada i mi znamo čije su to ruke i nećemo to dozvoliti. Gradili smo i sanirali lučicu svjesni da je to državna imovima i da smo uz blagoslov Županije u kratkom vremenu izgradili impozantan objekt, da uredno plaćamo sve obveze prema državi pa i koncesiju, čije produženje još nismo dobili, i to u punom iznosu, svjesni smo i činjenice da smo sami stvorili svoja radna mjesta i da ćemo ih zato zdušno braniti jer tako prehranjujemo svoje obitelji, ne čekajući pomoć općine, županije ili države”, stoji u priopćenju PŠRD Ramova.

PŠRD Ramova

Prosvjednici ističu da oni nisu bespravni graditelji te da su se našli u ovakvom stanju zbog šutnje administracije, a koncesija je uredno plaćena državi iako ona nije izdala pisani dokument za isto.

Ističu i da svu dobit ulažu u lučicu kako bi postala luka nautičkog turizma sa 5 sidara i najbolja luku u ovom dijelu Jadrana i da zaposle još novih 30 radnika.

Od općine Baška Voda traže raspisivanje koncesije, te da se proglasi pomorsko dobro koje će biti upisano u katastru i gruntovnici suda u Makarskoj kao državno vlasništvo. Od županije Splitsko-dalmatinske traže rješenje za nesmetan rad do raspisivanja natječaja za koncesiju za luku nautičkog turizma Krvavica, a od resornog ministarstva da povuče rješenje o zabrani rada društva na području luke Krvavica.

Ako ne dođe do rješenja najavljuju novi, još veći prosvjed. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.