"Radnici su preopterećeni, stres je ogroman, a poslodavci ne smanjuju obveze"

Vijesti 11. lip 201908:46 > 08:52
Ilustracija

Potražnja za radnicima je velika, poslodavci ističu da je domaća radna snaga najkvalitetnija no kako ih zadržati i stimulirati? Za kojim radnicima vapi tržište te jesu li plaće jedini razlog zašto sve više radnika odlazi posao potražiti na drugim slobodnim europskim tržištima?

O tome su u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorile Zrinka Špoljarić iz Uprave za tržište rada i zapošljavanje u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom HUP-a i Zlatica Štulić, predsjednica sindikata trgovine Hrvatske.

Zrinka Špoljarić je istaknula mjere zapošljavanja koji su, kaže, važan instrument u poticanju zapošljavanja i očuvanju radnih mjesta veće zaposlenih radnika. “Vlada RH je u prva dva mandata izdvojila čak 4 i pol milijarde kuna za poticanje zapošljavanja, ove godine osigurane su još dodatne 2 milijarde. Redefinirali smo mjere, pokrenuli smo i kampanju “Zaposli se u Hrvatskoj” gdje želimo prezentirati koji su mogućnosti korištenja mjere aktivne politike zapošljavanja. Dobre rezultate pokazuju potpore za zapošljavanje i za samozapošljavanje i njihov se broji korisnika stalno povećava”, rekla je.

Milka Kosanović je izjavila kako je sve to dobro, ali i dalje nedovoljno. Neophodno je, smatra, i dodatno rasterećenje plaća. “Plaće koje su u Hrvatskoj percipirane kao visoke, a to su plaće doktora, inženjera, visoko obrazovanih radnika, u Hrvatskoj su još uvijek u neto iznosu za isti bruto puno manje nego u nama konkurentnim državama. Također je potrebna i stimulacija ili dodatni prostor poslodavcima da i u malim plaćama bude mogućnosti da kroz indirektne stimulacije i nagrade radnik može dobiti više. Sve mjere pozdravljamo, ali trebamo puno više i puno brže”, poručila je.

Zlatica Štulić je objasnila da je plaća prvi i osnovni razlog zašto radnici odlaze iz djelatnosti trgovine. Ne žele, kaže, raditi doživotno za tri i pol tisuće kuna, malo toga si mogu s takvom plaćom priuštiti. “Nisu dobri i uvjeti rada, u trgovini gotovo 100 posto ljudi se zapošljava na određeno vrijeme što im ne daje sigurnost pa traže svoje mjesto pod suncem tamo gdje se mogu bolje realizirati. Plaća u trgovini je ispod prosjeka gospodarstva, plaća u maloprodaji manja od plaće u trgovini, a plaća prodavača je ona najmanja. Radnik je preopterećen, stres je ogroman, jer radnik koji je ostao preuzima teret svih onih koji su otišli, jer poslodavci ne skraćuju radno vrijeme niti smanjili obaveze”, ispričala je.

Kada je riječ o nagradama i stimulacijama, uvjerava da je to svakako nešto dobro, ali to nije plaća, na to nema doprinosa i neće se vidjeti u mirovinama. Osim toga, otkriva da kao sindikat imaju puno prigovora radnika, jer su poslodavci utvrdili nekakve svoje kriterije i stimulacije ne dobivaju svi radnici, recimo oni koji odu na bolovanje, na godišnji… Sve je to, kaže, stvorilo dodatno pomutnju i nezadovoljstvo među radnicima.

Milka Kosanović je uvjerena da nijedan poslodavac u Hrvatskoj zasigurno ne želi dati tako male plaće svojim radnicima, ali u ovom trenutku, objašnjava, cijena rada u zemlji doista spada u visoko opterećene u EU prosjeku, osobito kada gledamo na nama konkurentske zemlje – na one zadnje EU članice koje imaju daleko stimulativnije sustave za samog radnika. Poručuje da je zadnji čas da se dio novca usmjeri radniku.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje najtraženija zanimanja su one iz uslužnih djelatnosti – turizam, ugostiteljstvo, građevina, ali se traži i visokoobrazovani kadar – za zdravstvo i obrazovanje – izjavila je Zrinka Špoljarić. “U ovom trenutku poslodavcima nedostaje 30 tisuća radnika, to je nemoguće popuniti, sezona nije na vratima, nego je počela, nijedan poslodavac ne može imati logičnu preferenciju prema stranom radniku jer mu je on u startu skuplji, ali nema izbora”, rekla je Kosanović.

Naglašava da radne snage u Hrvatskoj nema, nema je i u našim tradicionalnim bazenima koji su nam u okruženju i s kojima smo jezično povezani. Nema čak niti i daljnjim zemljama. Nedavno je, kaže, vodila delegaciju u Iran gdje su također tražili radnike i pronašli ih. “Otvaraju se novi bazeni – Iran, Nepal, Filipini, ali to uvijek košta i takav radnik ne može zamijeniti hrvatskog radnika”, poručila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.