Bačić: Pozivam Novaković da se prihvati posla, a ne da vodi predmete kroz medije

Vijesti 17. lip 201912:21 > 12:25
N1

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u Saboru je komentirao predstojeće predsjedničke izbore, Mostovu inicijativu ustavne zaštite vode, ali i problem nadležnog tijela za odlučivanje o izuzeću Nataše Novaković.

O izjavi Vladimira Šeksa da se “motaju priče da bi se predsjednici moglo prišiti nešto kompromitirajuće”, kazao je da nitko ou HDZ-u o tome nema saznanja.

“Nemam o tome nikakvih saznanja. Koliko imam informaciju, mi u HDZ u o tome nemamo nikakvih saznanja. To morate pitati gospodina Šeksa.”

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kandidaturu će objaviti kada ona bude spremna, kaže Bačić. 

VEZANA VIJEST

“Tvrdim da će ona, kad se odluči za kandidaturu, imati punu podršku HDZ-a i pobijediti na izborima. Ona je predsjednica države. Po meni, ranija kandidatura bi joj onemogućila obavljanje dužnosti predsjednice, s obzirom da bi joj mnogi zamjerili da zlorabi funkciju predsjednice u svhu kampanje za buduće izbore. Na njoj je ta odluka. Moj je stav da ćemoje podržati.”

Komentirao je i Mostov prijedlog da se voda kao ljudsko pravo zaštiti Ustavom i tako spriječi privatizacija isporuke vode.

#related-news_0

“Postojećim člankom Ustava, 54. člankom, utvrđena je obveza Hrvatske da štiti svoja prirodna bogatstva – vode, obalu, otoke, more. U širem smislu, možemo reći da je Ustav time zaštitio pravo na pitku vodu. To nije izvorna inicijativa Mosta, već kopirana inicijativa HSLS-a, koja je upućena saborskim klubovima prije godinu i pol dana. Prema tome, to nije izvorna inicijativa Mosta”, kazao je Bačić.

“S obzirom da su u Ustavu zaštićene vode i prirodnabogatstva, da samo zbog toga idemo u izmjene Ustava – nije dobro. Ako ikada dođe do promjene Ustava u budućnosti, može se, neće biti viška istaknuti zaštitu pitke vode, ali pitka voda je zaštićena Ustavom. Svi koji znamo proceduru izmjene Ustava, što ona podrazumijeva, koliko bi se novih prijedloga istaknulo – mislim da je nepotrebno dok se ne postigne konsenzus u društvu i političkim strankama u kojem pravcu bi trebalo mijenjati Ustav.”

Komentirao je i najave kandidature Zorana Milanovića na predstojećim predsjedničkim izborima. 

“Pričekat ćemo, nisam još čuo gospodina MIlanovića. Ako se Kolinda Grabar-Kitarović odluči kandidirati, ona će pobijediti.”

Na pitanje zašto smatra da Visoki upravni sud nije tijelo koje bi trebalo odlučivati o zahtjevu za izuzećem Nataše Novaković, kazao je da je to zadaća Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

“Bili ste svjedoci politikanstva SDP-a kada je odlučio Hrvatski sabor uvući u politikanske igre oko neovisnosti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Nama u HDZ-u je bilo najlakše prihvatiti prijedlog SDP-a, snagom vladajuće većine u Odboru za izbor i imenovanja reći da je Nataša Novaković u sukobu interesa kada odlučuje o predmetu Andreja Plenkovića, no nama politikanstvo nije na kraj pameti. Htjeli smo sačuvati neovisnost Povjerenstva i reći da Sabor i njegova radna tijela ne smiju odlučivati o pojedinačnoj pravnoj stvari drugog državnog tijela kao što je Povjerenstvo. Povjerenstvo je kolektivno tijelo i neka izvoli Povjerenstvo odlučiti, ako već sama predsjednica Povjerenstva misli da nije u sukobu interesa, je li njihova predsjednica u sukobu interesa po zahtjevu Andreja Plenkovića ili nije. Kad to odluči, nek onda nastavi voditipostupak s gospođom Novaković  ako su odlučili da nije u sukobu interesa, ili bez nje, ako utvrde da je. Dužnosnik će na kraju postupka odlučiti hoće li svoju zadovoljštinu tražiti, ako ocijeni da nije pravilno postupilo Povjerenstvo, zaštitu od Visokog upravnog suda. Povjerenstvo kao kolektivno tijelo nek odlučuje.”

“Povjerenstvo je Saboru uputilo zahtjev da odluči tko je nadležan. Nije to posao Sabora. Ako misle da nisu nadležni, griješe u tome. Ako oni i dalje ostanu pri tome, o tome će odlučiti Ustavni sud. Pozivam predsjednicu Povjerenstva i Povjerenstvo da se prihvati posla i radi prema zakonu, a ne provodi predmete kroz medijski prostor Hrvatske. Od zahtjeva premijera Plenkovića za izuzećem se napravila afera kojom je nanesena štetai predsjedniku Vlade i Vladi. Trebali su na legitimni zahtjev predsjednika Vlade ocijeniti treba li se Novaković izuzeti ili ne i u miru nastaviti predmet. Oni su pogrešno tumačili zakon. No, to je njihovo pravo”, zaključio je Bačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram