Putin pozvao Kolindu Grabar Kitarović na vojnu paradu

Vijesti 08. tra 201518:36 > 18:38
Cropix/Damir Krajac

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović na vojnu paradu koja će se 9. svibnja održati u Moskvi povodom velike obljetnice 70 godina pobjede nad naci-fašizmom i završetka Drugog svjetskog rata, no iz Ureda predsjednice nije dobio odgovor, potvrđeno je iz Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu.

Hrvatsku će u Moskvi na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom 9. svibnja, prema posljednjim informacijama, predstavljati veleposlanik u Rusiji, doznaje se iz diplomatskih krugova.

Na tradicionalnoj ruskoj vojnoj paradi prethodnih godina okupljali su se brojni svjetski državnici, među kojima i bivši hrvatski predsjednici Ivo Josipović i Stjepan Mesić. Ove godine, demonstracija vojne sile u Moskvi održat će se u jeku sankcija Europske unije i SAD-a protiv Rusije zbog njezine uloge u sukobima u Ukrajini. Iz tog razloga, gotovo nitko od čelnika država članica EU-a neće nazočiti vojnoj paradi u Moskvi.

Iznimka je češki predsjednik Milos Zeman, koji je potvrdio da će prihvatiti poziv ruskog kolege Putina i poručio da ‘zatvara vrata’ svoje rezidencije američkom veleposlaniku u Pragu koji ga je zbog takve odluke diplomatski razapeo, piše Tportal.