Horvat: U ovom trenutku nema ozbiljnije namjere da kineski CSIC kupi 3. maj

Vijesti 21. lip 201910:32 > 10:35
N1

Povodom Dana državnosti Hrvatske i Slovenije ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u posjetu je slovenskim Mokricama. Tamo je komentirao i budućnost 3. maja.

Što je s odlukom kineske delegacije, ima li kakvih informacija o njihovom interesu za 3. maj?

“Informacije koje sam primio iz veleposlanstva u Narodnoj Republici Kini idu u prilog intencijama o kojima govorimo u posljednjih mjesec dana – da postoji ozbiljna namjera kineskog partnera da se s Brodarskim institutom dogovori i ima zajednički nastup u novim projektima, ali u ovom trenutku nema ikakve ozbiljnije namjere da kineski brodograditelj kupi ili uđe u strateško partnerstvo u 3. maju, odnosno Uljanik grupi.”

Hoće li država dati novac za 3. maj?

VEZANA VIJEST

“U ovom trenutku pronalazimo legalan način da se oni brodovi koji su u određenoj fazi gotovosti završe i isporuče. Model će biti sukladan hrvatskom i europskom gospodarstvu, a kroz nekoliko dana – sigurno prije zakazanog ročišta – bit će predstavljen Upravi 3. maja, sindikatima i institucijama RH.”

Hoće li Europska komisija dati zeleno svjetlo?

“Ako u bilo kojim pregovorima možemo pohvaliti kooperativnost EK, onda je to u proteklih godinu dana. Mi u ovom trenutku nemamo nikakvih zapreka. Želimo da predloženi model, koji će biti na stolu tijekom sljedećeg tjedna, bude sukladan hrvatskim zakonima i da se ne kosi sa smjernicama i direktivama Europske unije.”

#related-news_0

Kakav će to imati odnos s planom deblokade Uprave 3. maja?

“U ovom trenutku odgovornost za poslovanje Uljanika, odnosno brodogradilišta Uljanik d.d. je na stečajnom upravitelju, a poslovne odluke krucijalne za 3. maj su na Upravi 3. maja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža TwitterFacebook | Instagram