Novi pokušaj obnove broda Galeb: Za prenamjenu u muzej 33,6 milijuna kuna

Vijesti 24. lip 201906:53 > 06:58
STR/AFP

Grad Rijeka objavio je novi natječaj za obnovu broda Galeb, koji je bio ploveća rezidencija Josipa Broza Tita. Procijenjena vrijednost radova na obnovi Galeba u novom natječaju iznose 33,6 milijuna kuna bez PDV-a.

Na prvom natječaju procijenjena vrijednost radova bila je 27,67 milijuna kuna, no tad je stigla samo jedna ponuda koja je višestruko premašivala taj iznos. Brodogradilište Viktor Lenac naime ponudilo je da će brod obnoviti za 59,96 milijuna kuna. Stoga su riječke vlasti poništile taj natječaj.

U Gradu Rijeci objašnjavaju da je ukupna procijenjena vrijednost obnove broda 35,2 milijuna kuna i da će se nabave za to provesti u dvije grupe. Tako je u prvoj grupi predviđena obnova i prenamjena Galeba u brod muzej s pratećim komercijalnim sadržajima, a procjenjuje se da će to koštati 33,6 milijuna kuna. Restauratorski radovi na uređenju interijera čine drugu grupu, a oni bi trebali koštati 1,6 milijuna kuna.

Usto, za provedbu projekta obnove broda Galeba predviđena je nabava i opreme stalnog muzejskog postava u iznosu od 3,6 milijuna kuna, popratne usluge tehničkog nadzora klasifikacijskog zavoda nad rekonstrukcijom u iznosu od 132.000 kuna te usluge nadzora nad rekonstrukcijom, u iznosu od 680.000 kuna. U Gradu Rijeci kažu da su dobili 28,22 milijuna kuna bespovratnih EU sredstva za radove na rekonstrukciji Galeba u sklopu projekta „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“, a odobrena su im i bespovratna sredstva pomoći Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekta u iznosu od 686.610 kuna. Usto, Grad će utrošiti i dio vlastitih sredstava za realizaciju tog projekta.

Iako su na prvom natječaju dobili samo jednu, i to znanto višu ponudu od procijenjene vrijednosti radova, u Gradu Rijeci na novom natječaju ipak očekuju više ponuda, i to u okviru procijenjene vrijednosti.

U nedavnim postupcima savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, koji prethode postupku javne nabave, svoje su primjedbe i prijedloge dala četiri zainteresirana gospodarska subjekata. Moguće je da će oni ili dio njih u otvorenom postupku javne nabave podnijeti ponudu – kazali su nam u riječkoj gradskoj upravi. Rok dovršetka projekta je prosinac 2020., ali pod uvjetom, objašnjavaju, ako cijeli postupak natječaja prođe u redu, zaprime se adekvatne ponude i ako ne bude žalbi. Rok za podnošenje ponuda je 23. srpnja, a rok za donošenje odluke o odabiru je 60 dana od dana isteka roka za dostavu ponuda, nakon čega počinju teći žalbeni rok i rok mirovanja, u ukupnom trajanju 15 dana.

U slučaju da ne bude produljenja rokova za dostavu ponuda i žalbe, očekuje se da bi ugovor mogao biti potpisan u listopadu 2019. Rok za izvođenje radova na rekonstrukciji broda, sukladno Dokumentaciji o nabavi, traje 14 mjeseci od dana potpisa ugovora – kažu u Gradu Rijeci. Nakon završetka rekonstrukcije i opremanja, brod Galeb će na ukupno 5565 četvornih metara imati kulturnu namjenu za stalni muzejski postav, povremene izložbe, kino i kreativne radionice. Osim kulturne namjene, Galeb će imati i komercijalnu namjenu – hostel, bar/restoran, i suvenirnicu. Galeb bi 2020. trebao biti mjesto programskih događanja Europske prijestolnice kulture.

N1 pratite putem aplikacija za Android |iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram.