Anvar Azimov: Hrvatska gubi jer slijedi politiku Zapada

Vijesti 24. lip 201909:06 > 09:12
N1

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov u intervjuu za tjednik Novosti govorio je, među ostalim, i o gospodarskim odnosima dviju zemalja s obzirom na to da se Hrvatska kao članica EU-a mora pridržavati sankcija koje je Unija nametnula Rusiji

Praćenje politike Zapada u odnosu na Rusiju dovelo je do ozbiljne financijske štete, prvenstveno za samu Hrvatsku. Nakon priključenja sankcijama protiv Rusije i nakon što smo mi uveli uzvratne mjere, uvoz hrvatskih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju gotovo je u potpunosti zaustavljen.

Iz tog je razloga, kao i zbog pada cijena ugljikovodika koji su činili više od 90 posto robne razmjene, trgovinski promet pao na 800 milijuna dolara. Za usporedbu, tijekom 2000-ih iznosio je oko dvije milijarde dolara godišnje. Sada je razmjena skoro vraćena na ondašnju razinu, ali uglavnom zbog rasta cijene nafte.

Dio hrvatskih dobavljača preusmjerio je svoju robu kroz Srbiju, koja je s Rusijom sačuvala sporazum o slobodnoj trgovini za niz roba…”, rekao je Azimov.

Smatra i da u hrvatskim medijima vlada autocenzura.

“U hrvatskim medijima postoji određena samocenzura. Neki mediji ‘za svaki slučaj’ odbijaju objavljivati naše stavove. Ali to nije velik problem, postoji puno popularnih internetskih portala koji su uvijek spremni objaviti moje članke. Mnogo je veći problem što niz medija uzima vijesti iz zapadnih izvora gdje nema ruske strane priče i što među hrvatskim novinarima ima otvorenih rusofoba koji još uvijek ne vjeruju da je hladni rat završio i iz svog ‘frižidera’ se nastavljaju boriti protiv SSSR-a kojeg više nema. Više puta smo govorili urednicima da fejk vijesti i takvi ljudi diskreditiraju same sebe i nanose štetu svojim novinama. Uostalom, povjerenje prema medijima u Hrvatskoj je jedno od najnižih u Europi. Ali oni nas ne slušaju”, rekao je Azimov za Novosti.

Cijeli intervju možete pročitati OVDJE.