Zubak: Brazilski zrakoplovi su 4 puta jeftiniji od Baraka

Vijesti 24. lip 201920:34 > 20:38
Luka Stanzl/PIXSELL

Poznati trgovac oružjem Zvonko Zubak Hrvatskoj je ponudio nabavu eskadrile borbenih aviona. Riječ je o brazilskim zrakoplovima tipa Mirage 2000 kojima bi se u tom slučaju nadomjestili dotrajali MiG-ovi 21.

Zubak je svoju ponudu poslao i državnom vrhu, no čini se da ona nije pala na plodno tlo. 

“Pošto nisu letili zadnje 4 godine, ići će na remont, tako da su oni u boljem stanju nego što su nam nudili Barake, a ne samo da su u boljem stanju nego su i 4 puta manje novca”, kaže za RTL Zvonko Zubak.

12 Miraga 2000 Zubak nudi za 75 milijuna i 900 tisuća američkih dolara. Proizvedeni su prije 35 godina, a zadnji put su letjeli 2014, nakon čega su konzervirani. Ostalo im je do između 150 i 200 sati leta, a moguće je produljiti resurse za 2.000 sati.

“Ovdje je bez borbenog kompleta, ali je on, ja ga dobivam i tako ga dajem za 1,4 milijuna”, kaže Zubak.

Zubak je ponudu poslao ministru obrane, načelniku glavnog stožera, premijeru i predsjedici. Odgovor, kaže, još nije dobio. Iz Ministarstva obrane poručuju: “Provjerili smo ponudu i nije baš sve kako se navodi. Zbog složenosti projekta, u postupku nabave višenamjenskog borbenog aviona, projekt treba voditi isključivo država s državom, a ne preko posrednika”, kažu u MORH-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.