Plenković o kandidaturi Pejčinović Burić za glavnu tajnicu VE: Bit će neizvjesno

Vijesti 26. lip 201908:22 > 10:33
Patrik Macek/PIXSELL

Parlamentarna skupština Vijeća Europe, koja se sastoji od 324 zastupnika nacionalnih parlamenata iz 47 država članica u tajnom glasovanju izabrat će danas novog glavnog tajnika/cu na petogodišnji mandat.

Kandidati su dvoje šefova diplomacije – belgijski, Didier Reynders i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić. Prema pisanju nekih medija, hrvatska šefica diplomacije ima veće izglede postati glavna tajnica Vijeća Europe.

Hrvatska je obavila jako dobar posao oko kandidature ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić za funkciju glavne tajnice Vijeća Europe, a tajno glasovanje koje se održava u srijedu navečer i na kojem se bira između nje i protukandidata, belgijskog ministra vanjskih poslova, bit će vrlo neizvjesno, istaknuo je premijer Andrej Plenković.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe, koja se sastoji od 324 zastupnika nacionalnih parlamenata iz 47 država članica, u srijedu će u tajnom glasovanju izabrati novog glavnog tajnika na petogodišnji mandat. U utrci su hrvatska ministrica i potpredsjednica vlade Marija Pejčinović Burić i njezin belgijski kolega Didier Reynders. 

„Obavili smo jako dobar posao“ oko kampanje, rekao je u srijedu u emisiji HRT-a „A sada Vlada“ premijer Andrej Plenković.

Istaknuo je da je Hrvatska dobar dojam ostavila i tijekom šest mjeseci predsjedanja tom organizacijom prošle godine. 

„Naši prioriteti, zalaganja i sve što smo učinili bilo je izrazito dobro prihvaćeno i mislim da smo tu stekli imidž zemlje koja može dati doprinos“, rekao je premijer. 

„Vrlo je neizvjesno. Mislim da smo učinili sve što smo mogli i već smo sada dobili jedan važan plus i poštovanje u pogledu i zemlje i kandidatkinje“, dodao je.

Rezultati glasovanja trebali bi biti poznati oko 21 sat. 

Hrvatska ministrica bi eventualnom pobjedom bila druga žena u povijesti na čelu te organizacije i prva osoba općenito iz srednje i jugoistočne Europe na toj dužnosti, otkrio je Plenković.

Prošlih pet godina glavni tajnik Vijeća bio je Thorbjorn Jagland, bivši premijer, ministar vanjskih poslova i predsjednik parlamenta iz Norveške. 

Vijeće Europe je međunarodna organizacija sa sjedištem u Strasbourgu čija je zadaća održavanje vladavine prava, demokracije i ljudskih prava u Europi. Osnovana je 1949. godine, a danas ima 47 država članica, cijelu Europu osim Bjelorusije i Kosova, te Rusiju, Tursku i države Kavkaza. 

Hrvatska se organizaciji pridružila 1996., a stupanje na dužnost nove glavne tajnice ili tajnika predviđeno je 15. listopada ove godine.