"Neomogućavanje besplatnog prijevoza djeci s poteškoćama je čista obijest Vlade"

Vijesti 28. lip 201908:48 > 09:05
N1

Predsjednik saborskog kluba SDP-a bio je gost Novog dana. Kaže kako je jučerašnje blokiranje prijedloga izmjene zakona koja bi omogućila besplatan prijevoz trajektom djeci s poteškoćama, čista obijest Vlade i parlamentarne većine.

“Na sjednici Odbora za zdravstvo, predstavnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture rekao je da je cjeloviti zakon o linijskom i pomorskom prometu predviđen za listopad. Ja sam skeptičan prema tome da će biti u listopadu jer zakon još nije u fazi savjetovanja sa širom javnosti i jer je širi od ovog jednog članka koji se može izmijeniti doslovno prekosutra”, rekao je Arsen Bauk.

VEZANE VIJESTI

“Ovdje se radi o čistoj obijesti Vlade i parlamentarne većine koja ne želi prihvatiti i ne želi to napraviti. Zahtjev je upućen u u studenome prošle godine, Vlada se očitovala u siječnju da će to sustavno riješiti novim zakonom, prošlo je tri mjeseca, a obrazloženje Vlade je i dalje bilo isto, pa je prošlo još dva mjeseca pa je opet jučer na Odboru za zdravstvo obrazloženje bilo isto”, podsjetio je Bauk.

Kaže i kako se ta tema može i dalje staviti na plenarnu sjednicu pa će vidjeti postoji li politička volja da se to napravi. “Jednu temu mjesečno 30 zastupnika može staviti na raspravu. Sad ću vidjeti ima li prostora da se još jedan zakon stavi”, rekao je.

Inicijativa za izglasavanje nepovjerenja ministru Lovri Kuščeviću

“Što se tiče procedure ona je jasna i jednostavna, 31 zastupnik podnosi zahtjev za iskazivanjem nepovjerenja članu Vlade i to predaju predsjedniku Sabora. Vlada ima rok za očitovanje i nakon toga se vodi rasprava u Saboru. Ima točno 24 dana kada se rasprava mora provesti, ako bi danas predali zahtjev može se sazvati izvanredna sjednica, ali to nećemo napraviti danas. Na tekstu prijedloga opoziva radi kolega Peđa Grbin i osluškujemo i druge klubove”, rekao je o incijativi za opoziv minstra Kuščevića.

Dodaje i da može pretpostaviti na koga Kuščević misli kada kaže da mu smještaju lijevi aktivisti, ali kaže da neće govoriti o tome ako ministar Kuščević to ne kaže sam.

#related-news_0

“Masovna je situacija da ljudima istekne vozačka dozvola, ali tek kad je došlo do slučaja gospođe Gabrijele Žalac ljudi počinju gledati. Sad smo kod Kuščevića vidjeli da Geodetska uprava nije pokrenula nijedan postupak za neupisivanje u katastar. Dolazimo do toga da je to sintagma Zorana MIlanovića – imamo hrpu zakona koji se masovno krše, a slučajno se otkriju i to je sintagma slučajne države na koju je mislio. Da bivši načelnik općine nije postao ministar ovo vjerojatno ne bi ni završilo u medijima”

Kada je riječ o mogućem sukobu interesa zbog izmjena GUP-a na Braču Bauk kaže i da je preporuka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da se prijavljuje ako načelnici i gradonačelnici imaju koristi od mijenjanja GUP-a.

“Povjerenstvo daje preporuku da se ta činjenica objavi na stranicama jedinice lokalne samouprave i da se osoba izuzme iz procesa odlučivanja, kod malih jedinica je nezgodno što su svi povezani. Povjerenstvo će sigurno tražiti očitovanje i utvrditi je li načelnik općine poduzeo sve što treba da zaštiti svoju vjerodostojnost”, pojasnio je Bauk.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i ovlasti predsjednika

Bauk smatra da se jučer trebalo raspravljati o njihovom prijedlogu na sjednici Odbora za Ustav jer na to poziva i Ustavni sud odlukom iz 2007. u kojoj kaže da kada određeni broj oporbenih zastupnika podnese zahtjev za raspravom o nekoj temi da se ta rasprava omogući.

Komentirao je i prijedlog Miroslava Škore za izmjenom Ustava. “Suspenzivni veto nije nekakva velika ovlast ako bi se definiralo da Sabor poslije toga mora odlučiti kvalificiranom većinom. To bi malo usporilo zakonodavnu proceduru”

#related-news_0

Za predlaganje Ustavnih sudaca smatra da nije jednostavno predsjedniku da okupi dvotrećinsku većinu u Saboru da bi njegov prijedlog prošao. “I to mi je manja ovlast nego što je predsjednik ima sada, a to je predlaganje predsjednika Vrhovnog suda i to običnom većinom”

Prijedlog da se raspisuje referendum bez predsjednika Vlade ne podržava jer misli da promjene Ustava trebaju ići prema jačanju parlamentarnog sustava, a ne ići u polupredsjednički jer unatoč svim manama parlament i dalje nadgleda Vladu.

“Nedorečen mi je Škorin stav o pobačaju, rekao je da ne bi dopustio pobačaj u svojoj obitelji pa ne znam kako bi to napravio. Mora se odrediti o tome”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.