Uljanik: Ročište o vrijednosti jaružala odgođeno za 19. srpnja

Vijesti 28. lip 201913:18 > 13:20
N1

Trgovački sud u Pazinu u petak je odgodio ročište za odlučivanje o vrijednosti jaružala koje je Uljanik gradio za luksemburško-belgijsku grupaciju Jan De Nul te će se to ročište, umjesto 4. srpnja, održati 19. srpnja, do kada treba biti gotova procjena vrijednosti broda koju radi stalni sudski vještak.

Trgovački sud u Pazinu je zaključak o odgodi ročišta donio na prijedlog stečajnog upravitelja Damira Majstorovića, koji je obrazložio da je, radi utvrđenja vrijednosti jaružala, razlučni vjerovnik angažirao stalnog sudskog vještaka za izradu procjene vrijednosti broda.

“Sudski vještak izvršio je uvid na licu mjesta, no, pošto se radi o brodu izuzetne tehničke složenosti, procjena vrijednosti kao temeljni dokument za utvrđenje vrijednosti na ročištu biti će gotova tek 11. srpnja”, navodi u prijedlogu stečajni upravitelj, koji je predložio da se stoga ročište odgodi te novo zakaže u razdoblju između 15. i 19. srpnja.

Stečajni sudac Damir Rabar je današnjim zaključkom ročište radi odlučivanja o vrijednosti broda, a radi njegove prodaje u stečajnom postupku, odgodio do 19. srpnja, u 12 sati.

VEZANE VIJESTI

Trgovački sud u Pazinu je 12. lipnja donio rješenje kojim je određena prodaja jaružala, koje je Uljanik gradio za Jan de Nul, a tada je i ročište radi odlučivanja o vrijednosti broda odredio za 4. srpnja. Zaključkom o prodaji utvrdit će se vrijednost, način i uvjeti prodaje broda, bilo je navedeno u tom rješenju, kojim se ujedno nalagalo Lučkoj kapetaniji Pula da izvrši upis zabilježbe rješenja o prodaji tog plovila u imeniku vlasnika brodica, imenika vlasnika jahti i imenika ostalih pomorskih objekata.

Na novogradnji 500 odnosno jaružalu postoji razlučno pravo trećih osoba, a kako su tada prenijeli neki mediji Ministarstvo financija, kroz poziciju prvog razlučnog vjerovnika, ima mogućnost doći u poziciju vlasnika pa tako i prodavatelja tog broda te tako kroz prodajnu cijenu nadoknaditi znatan dio državnog jamstva isplaćenog naručitelju. Naime, Jan de Nul je sredinom travnja zatražio povrat avansnih uplata, a kako je dio tih avanskih uplata bio osiguran državnim jamstvom u svibnju je iz proračuna za protestirana jamstva Jan de Nulu plaćeno više od 900 milijuna kuna.

Prijedlog da se brod jaružalo, koje je u vlasništvu Uljanika, a na kojem postoji razlučno pravo, proda u stečajnom postupku podnio je stečajni upravitelj.

”Radi se o brodu izuzetne tehničke složenosti te posljedično vrlo velike novčane vrijednosti. Upravo zbog te velike tehničke složenosti vitalni i najskuplji dijelovi broda su podložni vrlo brzom propadanju ukoliko se brod ne koristi. Po procjenama neovisnih stručnjaka svaki mjesec stajanja broda na vezu umanjuje njegovu vrijednost za nekoliko milijuna eura budući da ubrzano propada motor i najsofisticiraniji elementi broda”, obrazloženo je u rješenju suda.

Stoga se predlagalo da se rješenje o prodaji broda u stečajnom postupku donese i prije održavanja izvještajnog ročišta, a kako bi se izbjeglo drastično umanjenje vrijednosti stečajne mase jer bi, ako bi brod bio izložen prodaji tek nakon održavanja izvještajnog ročišta, koje je zakazano za 6. rujna, vrijednost broda bila umanjena barem za desetak milijuna eura, navodi se u obrazloženju rješenja Trgovačkog suda kojim je određena prodaja broda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook| Instagram.