Tomašević: "Nama ne treba Manhattan uz Savu, treba nam Central Park uz Savu"

Vijesti 29. lip 201909:38 > 09:49
N1

Gost Novog dana bio je zastupnik stranke Zagreb je naš u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i član platforme Možemo Tomislav Tomašević. Komentirao je aferu s nekretninama ministra Kuščevića, kao i izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Zagreba.

Kako komentirate situaciju da bi saborsku većinu mogao držati klub Milana Bandića?

Što se tiče ministra Kuščevića, duboka je veza između Bandića i Kuščevića. Sjetimo se da je Kuščević donio famozni “lex Šerif”, koji je omogućio neograničenu vlast županima, gradonačelnicima i načelnicima. Čini mi se da će tu klub Milana Bandića vratiti uslugu i nemam sumnje da će podržati ministra Kuščevića i spriječiti pokušaj SDP-a da ga vrate iz Vlade. Mislim da je Kuščević već sa lex Šerifom pretjerao. Bandić je jedini član skupštine Zagrebačkog holdinga i još mu je omogućen ta lex Šerif. Svaki dan saznajemo neku novu nekeretninu ministra Kuščevića.

Što možemo učiniti kako bi unutar ovog sustava načelnici i gradonačelnici morali prijaviti bilo kakve ovakve situacije?

Mislim da prije svega ono što se treba promijeniti da konačno netko nastrada zbog te stvari i da imamo neke presude. Ako prenamijenite poljoprivredno zemljište u turističko ste zaradili pet puta, ako prenamjenite u građevinsko i deset puta.

To je vrlo lukrativni biznis. Sve dok nemamo takve presude i dalje će se to događati.

Kada bi na glasanje mogle ići izmjene GUP-a?

Za početak, GUP je nakompleksnija odluka u nadležnosti Gradske skupštine Grada Zagreba. To se događa jednom u mandatu Skupštine. Treba reći da su ove izmjene GUP-a krenule prije četiri godine, međutim iz nekog razloga, poznatih samo Bandiću, gura se da se ta izmjena usvoji prije ljetne stanke.

VEZANE VIJESTI

GUP čak nije niti na Dnevnom redu sljedeće sjednice i čini se da će se ići na dopunu Dnevnog reda. Ono što je posebice spornao da je javna rasprava o GUP-u bila prije dvije godine i tamo nije bilo nikakvog govora o prenamjeni prostora hipodroma i Velesajma.

Mi prema željama investitora mijenjamo cijeli GUP grada Zagreba i to je jedna nakaradna logika. Ako govorimo konkretno o hipodromu, to je zeleni koridor uz Savu. Nema ne treba Manhhatan uz Savu, treba nam Central Park uz Savu.

Ako zastupnici dignu ruke – je li to zeleno svjetlo za to?

To je sigurno zeleno svjetlo za to. U svakom slučaju dio Velesajma bi trebalo prenamijeniti, ali ne u ovo što se planira, nego u neke poslovne prostore, smještaje za studente, itd. Nadam se da će Ministarstvo graditeljstva snaći snage da zaustavi izmjene GUP-a.

Ono što se ja bojim da je manevar Bandićev oko smjene ministrice Divjak, bio kupovanje glasova za izmjenu GUP-a Grada Zagreba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.