Europarlamentarci HDZ-a podupiru von der Leyen, ostali nisu sigurni

Vijesti 05. srp 201913:27 > 13:30
REUTERS/Vincent Kessler

Ursula von der Leyen ima potpunu podršku pučana (EPP) za predsjednicu Europske komisije, ali Njemica još nije osigurala glasove drugih klubova zastupnika, kazali su u petak hrvatski europarlamentarci na predstavljanju u Zagrebu.

Zastupnica HDZ-a i potpredsjednica kluba zastupnika pučana u Europskom parlamentu Dubravka Šuica rekla je da žali što je propao koncept spitzenkandidata, ali u EPP-u “ne žele blokirati procese” dogovorena u Bruxellesu pa će podržati predloženu kandidatkinju.

Tomislav Sokol (HDZ/EPP) naglasio je da “neće biti problema oko potrđivanja Ursule von Der Leyen što se pučana tiče”.

Europsko vijeće je u utorak, nakon dugih pregovora, predložilo njemačku ministricu obrane Ursulu von der Leyen (CDU/EPP) za novu predsjedniku Europske komisije, nakon što je odbijeni spitzenkandidati pučana Manfred Weber i socijaldemokrata Frans Timmermans.

“Poanta je da najjača stranka ima pravo dati kandidata za najvišu poziciju. S novom kandidatkinjom demokratski legitimitet je zadržan jer je EPP relativni pobjednik”, kazao je Sokol na predstavljanju hrvatskih europarlamentaraca u Kući Europe u Zagrebu.

Ondje su bili HDZ-ovi zastupnici Dubravka Šuica, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko, SDP-ovi Biljana Borzan i Tonino Picula te IDS-ov Valter Flego.

Na predstavljanje nisu došli Ruža Tomašić i Predrag Fred Matić koji su se ispričali te Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić bez obrazloženja.

Željana Zovko iz HDZ-a kazala je kako je “izuzetno zadovoljna izborom von der Leyen” jer ona zagovara širenje Europe na jugoistok”, suprotno Timmermansu koji je za “zaustavljanje proširenja“.

“Imamo najbolje moguće rješenje”, zaključila je Zovko.

Biljana Borzan, potpredsjednica kluba zastupnika socijalista, istaknula je da njihova podrška Ursuli von der Leyen još uvijek nije dogovorena, iako je talijanski socijalist David Sassoli postao predsjednik Europskog parlamenta.

U prošlom je sazivu Europskog parlamenta potvrđivanje ključnih imenovanja omogućila je neformalna velika koalicija pučana, socijalista i liberala koji su u ovom sazivu osnaženi Macronovom strankom LREM, a klub zastupnika ALDE preimenovan je u Obnovimo Europu.

“Von der Leyen ima težak posao pred sobom za pridobivanje većine”, zaključio je Tonino Picula (SDP) i dodao da su oni koji nisu poštovali koncept spitzenkandidata pridonijeli “degradaciji” europskih institucija.

Zastupnik IDS-a kazao je da će Ursula von der Leyen trebati predstaviti svoj program pred klubom zastupnika Obnovimo Europu, kao što je to učinio David Sassoli, nakon čega će njegov klub zastupnika odlučiti o potpori.

“Manje je važno tko je na čelu EK i tko su povjerenici, ali je vrlo važno da znamo što će ti ljudi raditi. Da mi kao parlament pratimo prolazna vremena, iskažemo zadovoljstvo ili nezadovoljstvo i potegnemo neke druge mehanizme, ako vidimo da to ide u krivom smjeru”, dodao je Flego.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.