Klauški: Naša država i društvo zapušteni su na mnogim razinama

Vijesti 14. srp 201909:27 > 09:42
N1

Tomislav Klauški, kolumnist 24sata i Gabrijela Galić, urednica na portalu Faktograf gostovali su u Točki na tjedan. Komentirali su strašnu tragediju u Đakovu, gdje je ubijena socijalna radnica, a pravnik Centra za socijalnu skrb teško ranjen, odnosno stanje u sustavu javnih službi.

“Ja mislim da je osnovni problem devastacija sustava javnih službi u ovoj zemlji godinama. Vrlo glasna je grupa onih koji govore o uhljebi. Ovo su uhljebi, nastavni sektor su isto uhljebi, zdravstvo su uhljebi. S jedne strane imamo tu društvenu klimu koja je jednim dijelom izrazito loša, odnosno jako su glasni oni koji govore protiv svega što se financira iz proračuna. S druge strane imamo situaciju da niti vlade nisu baš previše radile na tome da se javni sektor ojača. Činjenica je da je javni sektor taj na kojem se uvijek štedjelo. Socijalni sektor danas ima relativno dobre plaće, a ranije su bili gotovo na razini onih kojima pružaju pomoć. Problem je dvostruki, s jedne strane vlade koje uvijek s te strane traže uštede, a onda se pitamo zašto se ruše sustavi socijalne i zdravstvene skrbi, a s druge strane dio javnosti koji glasno viče na te službe, a onda kada sami trebaju pomoć tih istih službi, shvate koliki je problem i koliko je sustav devastiran i koliko se na njemu ne radi”, rekla je Galić.

“Kad govorimo o bilo kojem sustavu, u njemu nalazimo trulež, nebrigu, zapuštenost, potplaćenost. Idemo od tragičnog slučaja do tragičnog slučaja. Kad žena umre pred Hitnom pomoći, onda se priča kako je zdravstvo trulo. Naša država i društvo dosta su zapušteni na mnogim razinama. Politika radi na svom preživljavanju i svaka vlast radi vlastitog opstanka stvara ružičastu sliku, malo podigne plaće i popravi kolektivni ugovor i čeka da vlak ide dalje, bez dubokih zahvata u sustav. To se gomila 30 godina, treba ili drastičan rez ili dubok ulazak u sustav i reparacija iznutra”, rekao je Klauški.

Galić je komentirala što je ministrica Nada Murganić postigla u svom mandatu.

“Ona je u svom mandatu imala sada već drugu tragičnu nesreću i u oba slučaja se ad hoc reagiralo. Ono što je vidljivo široj javnosti u njenom mandatu je što su donekle povećani koeficijenti socijalnim radnicima. U njenom mandatu, kao i u ranijim mandatima, počelo se raditi na tome da država, koja očito nije sposobna održavati sustave u potpunosti, prebacuje dio svog posla na nevladin sektor. U socijalnoj skrbi, kao i u drugim sektorima, realizira se strašno puno natječaja koji se financiraju iz sredstava Europske unije. Država svoj nerad prebacuje na nekog drugog, jer je to za državu jeftinije, da prebaci posao na nevladin sektor”, rekla je Galić.

“Država kaže da nema novca upravo u onim sektorima koji su najvažniji. Nema novca za socijalu, zdravstvo i školstvo, a novac se odlijeva u sektore koji nisu važni”, rekao je Klauški.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.