Predsjednica o povijesnom finalu SP-a: Pokazala sam osjećaje i nije me sram

Vijesti 15. srp 201907:41 > 07:44
REUTERS/Carl Recine

Prije točno godinu dana, 15. srpnja, hrvatska nogometna reprezentacija nastupila je u povijesnom finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji i osvojila srebrnu medalju. I predsjednica Kolinda Grabar Kitarović bila je na finalnoj utakmici u Rusiji i otkrila dosad nepoznate detalje.

“Dan smo počeli snimanjem poruke na ruskom jeziku pozivajući ruske navijače da, s drugim putnicima na charter letu za Moskvu, navijaju za Hrvatsku. Sa mnom su putovali i suprug i djeca na naš račun. Tog sam se dana službeno susrela s predsjednikom Putinom, a poslijepodne sam otišla i do hotela u kojem su odsjeli naši nogometaši te sam kratko porazgovarala i s izbornikom Dalićem. Svi smo bili pomalo nervozni. Utakmica je bila emocionalni roller coaster (tobogan smrti). S jedne strane, malo ljudi je vjerovalo da ćemo ući u finale. S druge strane, kad smo osvojili drugo mjesto – ne sviđa mi se riječ „izgubiti” u ovom slučaju jer su momci bili sjajni, pobjednici u srcu koji su zaslužili pobjedu – bili smo istodobno i sretni i tužni i ponosni”, rekla je predsjednica za Večernji list.

“Bila sam na tribinama s predsjednikom Putinom, predsjednikom Fife Infantinom i francuskim predsjednikom Macronom. Kad smo sišli na teren na svečanost podjele medalja, igrači su mi prilazili s tužnim licima i pomislila sam – cijela Hrvatska zasigurno sada slavi njihovo postignuće, a mi smo neopravdano tužni. Jer zapravo iz te smo utakmice izašli kao pobjednici, ne brojem golova, već srcem kojim smo igrali za našu voljenu. Izreka „Francuzi su osvojili SP, a Hrvati srca cijeloga svijeta” pronijela se širom svijeta”, kazala je.

Utakmicu je pratila u hrvatskom dresu, a to je uoči susreta najavila i domaćinima i Fifi i, kako je rekla, nitko nije prigovarao radi toga. “Štoviše, Infantino je skinuo sako i zavrnuo rukave. Za mene, kao i za njih, Hrvatska je bila glavni dio SP–a; naše jedinstvo i timski duh. Željela sam time poručiti članovima naše nacionalne reprezentacije: „Momci, vjerujem u vas i u vašu pobjedu”. Ja osobno, kao vjerujem i svi Hrvati diljem svijeta, osjećala sam ogroman ponos nakon ove utakmice jer naši igrači, osim izuzetne nadarenosti i sportskog duha, pokazali su svoju ljubav prema domovini, iskreno domoljublje, a svoja srca ostavili su na terenu”, kazala je predsjednica.

“Zamolila sam Putina, Macrona i Infantina da odemo u svlačionice čestitati objema ekipama. Nakon one famozne kiše na terenu još su nas Francuzi zalili šampanjcem. Skandirali su “Croatie, Croatie!”. Tijekom utakmice bili smo dobro i složno društvo. Predsjednik Macron i ja čestitali smo jedno drugome na golovima. Doista je prevladao sportski duh”, otkrila je.

Komentirala je i dodjelu odličja igračima nakon utakmice.  “Odlazak na pobjednički podij bio je određen protokolom. Kad je kiša počela pljuštati, imala sam osjećaj da i nebesa plaču. Gledala sam igrače i pomislila: „Osvojili ste srebro u najpopularnijem sportu na svijetu, a ipak se tome ne veselite.“ Kada je došao Luka Modrić, koji je dobio svoj pokal kao najbolji igrač SP–a, vidjela sam u njegovim očima kako bi on rado zamijenio svoju nagradu za trofej svjetskog prvaka. Suzdržanost je dobra za diplomaciju, ali tamo, na stadionu, podijelila sam i pokazala osjećaje svoje zemlje i svoje momčadi i toga me nije bilo sram”, kazala je Grabar Kitarović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.