"Ne vidim kako dvojezičnost može štetiti jednom od naroda, ona vodi do suživota"

Vijesti 23. srp 201911:51 > 12:05
N1

Furio Radin, član saborskog odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina gostovao je u N1 Studiju uživo. Komentirao je što očekuje od današnje sjednice odbora na kojoj bi se trebalo raspravljati i o odluci Ustavnog suda oko dvojezičnosti u Vukovaru.

“Smatram da su zakoni napisani da bi bili striktno poštovani. Svi smo se smijali za vrijeme Jugoslavije kada je tada najviši dužnosnik rekao da se nećemo držati zakona ko’ pijani plota. A zakona se ipak mora striktno držati”, mišljenja je Furio Radin kada je riječ o odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.  

Dodaje da zakon predviđa i mnogo šira prava nego što je o tome odlučivao Ustavni sud u posljednjoj odluci.

“Moje je stajalište da se zakon mora striktno poštovati. Ono što piše u zakonu mora se striktno poštovati.

Ja sam iz Istre i imam dovoljno godina da se sjećam 50-ih godna. Te godine su bile analogne ovima, izlazilo se iz rata, egzodusa Talijana i Hrvata i tada se moglo postaviti pitanje bi li uvođenje dvojezičnosti u gradu tek oslobođenom od fašizma moglo značiti da je to uvreda onima koji su izgubili nekoga u ratu.

VEZANE VIJESTI

Naravno da se nije tako tumačilo, dvojezičnost je odmah uspostavljena jer se mislilo da dvojezičnost vodi do suživota. Ne vidim kako dvojezičnost može štetiti jednom od naroda, ona vodi do suživota, sve drugo je zapravo politika.”, mišljenja je Radin.

Htio bi da se napravi pravo istraživanje što misle ljudi u Vukovaru jer čuje samo što misle političari i prijatelji političara. Misli da bi se zakon, a time i dvojezične ploče, trebao primijeniti, ali po danu, a ne po noći.

Zanima ga i je li razbijanje ploča prije nekoliko godina bio izraz politike ili osjećaja stanovništva. Uvjeren je da bi u Vukovaru bilo više suživota da je manje politike.

“Bio je rat i iz raznih razloga neki ne žele da taj rat potpuno završi. On još nije potpuno gotov.” Kao “nekog” označava sve one koji zarađuju na glasovima. Većinom tu vidi desnicu, ali ne isključuje ni ljevicu. “Pogledajte tko zarađuje na glasovima pa ćete vidjeti kome odgovara da rat ne završi.”

Komentirajući istup predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović oko dvojezičnostiu Vukovaru kaže: “Kandidat za predsjednika Republike koji je ujedno i na toj funkciji je u prednosti prema drugima 20-ak posto jer ima puno više prilika biti vidljiv. Istovremeno se predsjednica mora ponašati kao predsjednica, a ona može reći samo jednu stvar, a to je  – dok je zakon takav on se mora poštovati.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram