Koliki je honorar Piketty "ubrao" u Zagrebu?

Vijesti 14. tra 201507:51 > 07:53
Cropix/Boris Kovačev

Francuski ekonomist Thomas Piketty izazvao je ogroman interes javnosti svojim gostovanjem u Zagrebu na Filozofskom teatru HNK. Kako je u svijetu inače običaj da se govori i gostovanja poznatih osoba masno naplaćuju, zanimljivo je saznati koliki je honorar ubrao Piketty.

Gostovanja i govore često naplaćuju poznati svjetski intelektualci i znanstvenici, pa se slijedom toga postavlja i pitanje koliko je francuski ekonomist Thomas Piketty zaradio svojim dolaskom u Zagreb. Kako je, pak, riječ o dolasku koji se odigrao unutar festivala Rendez-Vous i Filozofskog teatra HNK, dakle programa financiranih javnim novcem, pitanje o Pikettyjevoj zaradi nije samo zanimljiv detalj, nego i stvar transparentnosti i odgovornog raspolaganja javnim sredstvima. Naravno, nije problem platiti Pikettyju dolazak u Zagreb, no treba se znati koliko je plaćen.

Tportal neslužbeno doznaje da su Pikettyju iz Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-Vous ponudili skroman honorar od 2.000 eura, koji je francuski ekonomist odbio. Službeno je, pak, potvrđeno da je Piketty dobio nula kuna za svoj dolazak u Zagreb.

Njegovo obrazloženje je bilo da će pričati o svojoj knjizi ‘Kapital u 21. stoljeću’, od čije prodaje po autorskim pravima dobiva određeni postotak, te da će govoriti o nejednakosti pa nema smisla da za to uzima honorar.

Voditelj Filozofskog teatra Srećko Horvat kaže da je Piketty u Zagreb doputovao ekonomskom klasom, a ne prvom, te nije postavljao nikakve posebne uvjete oko svojeg dolaska. Horvat kaže da se Piketty pokazao kao skroman, pošten i otvoren čovjek, čije izjave o tome da je došao u Zagreb kako bi naučio više o Hrvatskoj, treba uzeti ozbiljno, a ne kao samo standardnu spiku poznatih gostiju.

Cropix/Boris Kovačev
Cropix/Boris Kovačev
Cropix/Boris Kovačev
Cropix/Boris Kovačev
Cropix/Boris Kovačev