Predsjednica odgovorila na zahtjev Mosta o opozivu ministra Kujundžića

Vijesti 09. kol 201914:03 > 16:35
Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odgovorila je na zahtjev Mosta kojim traže sazivanje izvanredne sjednice Sabora na kojoj bi se raspravljalo o opozivu ministra zdravstva, Milana Kujundžića.

“Nakon zaključka Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora kojim se odbija sazivanje izvanredne sjednice Hrvatskog sabora u povodu prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja dr. Milanu Kujundžiću, ministru zdravstva Republike Hrvatske, predsjednik Kluba Mosta nezavisnih lista g. Nikola Grmoja obratio se Predsjednici Republike Hrvatske 6. kolovoza 2019. sa zahtjevom da na temelju članka 79. stavka 2. Ustava Republike Hrvatske uputi predsjedniku Hrvatskog sabora zahtjev za izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora.

VEZANE VIJESTI

 Poštujući Ustav Republike Hrvatske te uzimajući u obzir činjenicu da je trideset i dvoje zastupnika, potpisnika zahtjeva za izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora, zatražilo od Ustavnog suda da podnese Hrvatskom saboru izvješće o ostvarivanju ustavnosti i zakonitosti u vezi s navedenim zaključkom Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Predsjednica Republike Hrvatske poziva Ustavni sud da postupi u skladu sa svojim ustavnim ovlastima i odgovori na Prijedlog zastupnika od 22. srpnja 2019.

Ako bi Ustavni sud ocijenio da su se stekli ustavni uvjeti da Predsjednik Hrvatskog sabora sazove izvanrednu sjednicu, a Predsjednik Hrvatskog sabora to ne bi učinio, Predsjednica Republike Hrvatske donijet će odluku o zahtjevu o izvanrednom zasjedanju Hrvatskoga sabora u skladu sa svojim ustavnim ovlastima”, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Podsjetimo, Ustavni sud je 23. srpnja poručio da oni postupaju po službenoj dužnosti i, ako ocijene da je to potrebno, reagirat će na zahtjev, ali neće žuriti sa svojom odlukom.

Kako doznajemo, sam MOST odredio je pravac postupanja, s obzirom na to da je zatražio mišljenje Ustavnog suda RH, čime je zadao smjer i zapravo doveo do toga da se, pa i iz političke pristojnosti te očekivanja samih potpisnika Prijedloga, pričeka očitivovanje Ustavnog suda kojeg Predsjednica ovom objavom poziva da to učini što prije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.