Kod 81-godišnjaka pronađen arsenal oružja – raketni bacač, ručne bombe, pištolji

Vijesti 12. kol 201913:52 > 14:00
PU bjelovarsko-bilogorska

Oveći arsenal oružja, uključujući raketni bacač tzv. Zolju, 10 pištolja, 20-tak pušaka i oko 9 tisuća metaka, pronašla je policija u kući 81-godišnjeg muškarca na području Bjelovara, izvijestila je u ponedjeljak Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska.

Osamdeset jednogodišnjaka je zbog uznemiravanja i nametljivog ponašanja tijekom proteklog tjedna prijavila 40-godišnja susjeda, koju je godinu dana nazivao na telefon, a 7. kolovoza ove godine zatekla ga je kako pokušava nasilno otvoriti ulazna vrata njene kuće.

“Uoči pretrage kuće, policijski službenici 81-godišnjaka su upozorili da preda ilegalno oružje, ako ga posjeduje. On je tada predao tek pet mobilnih telefona sa SIM karticama, no ne i oružje. Budući da je 40-godišnja žena u prijavi navela kako ima saznanja da 81-godišnjak posjeduje vatreno oružje, počeli smo s pretragom kuće i ostalih prostorija koje koristi”, rekao je na konferenciji za novinare načelnik PU bjelovarsko-bilogorske Jakub Bukvić.

Pretraga obiteljske kuće i drugih prostorija 81-godišnjaka je potrajala dulje vrijeme, a policija je, zbog skrivenih prostorija koje osumnjičeni muškarac nije sam želio otvoriti, morala angažirati i bravara. Pronađeno je ručni bacač raketa M-80 tzv. “Zolja”, čak 15 ručnih bombi, 10 pištolja, dvadesetak pušaka i automatskih pušaka i oko 9000 metaka.

“Prilikom pretrage doma, 81-godišnjem osumnjičeniku je pozlilo te je hospitaliziran i od tada se nalazi u bolnici tako da s njim još nismo uspjeli obaviti obavijesni razgovor i ispitati ga. Svo oružje bilo je jako dobro skriveno. Protiv 81-godišnjeg muškarca su podnesene kaznene prijave zbog nametljivog ponašanja, narušavanja nepovredivosti tuđeg doma i nezakonitog držanja oružja”, rekao je pomoćnik načelnika Policijske postaje Bjelovar za krim policiju Alen Ljuna.

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska tijekom ove godine do sada je temeljem rješenja pravosudnih tijela, provela oko 200 mjera na zaštitu žrtava kaznenih djela s elementima nasilja, a riječ je o mjerama opreza i sigurnosnim mjerama. U 93 posto slučajeva, žrtve prema kojima se mjere provode, su žene, izvijestila je policija.

Također podsjećaju građane da sukladno Zakon o nabavi i posjedovanju oružja, mogu dragovoljno policiji predati i zabranjeno i dopušteno oružje koje imaju u posjedu bez odobrenja. Protiv građana koji prijave oružje policiji radi predaje neće se pokretat prekršajni niti kazneni postupak, odnosno neće snositi nikakve sankcije.

Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja i za nju nema vremenskog ograničenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.