'Nova država između Hrvatske i Srbije bit će porezni raj'

Vijesti 17. tra 201507:24 > 07:26
liberland.org

Koliko god mještani Baranje i ostalih krajeva Hrvatske informaciju o stvaranju najmanje neovisne države na Balkanu nazvane Demokratska Republika Liberland smatrali glupošću i traženjem medijske pozornosti, njezin osnivač tvrdi da je riječ o ozbiljnom političkom projektu.

”Stvaranje Liberlanda apsolutno je ozbiljan politički čin”, kaže Čeh Vit Jedlička, koji je izabran za predsjednika nove ‘države’.

Zastava Liberlanda postavljena je na područje koje mještani ovoga dijela Hrvatske nazivaju Siga, a zapravo je riječ o trenutačno ničijoj zemlji. Naime, područje od sedam četvornih kilometara nalazi se na desnoj, hrvatskoj strani Dunava, ali katastarski pripada Srbiji.

VEZANA VIJEST

Jedlička kaže kako mu je najvažnije bilo da je samo mjesto u skladu s međunarodnim pravom. Ističe da mu se lokacija njegove države iznimno sviđa jer je civilizirana i blizu njegovoj kulturi.

”I mještani s kojima smo razgovarali postavili su se vrlo prijateljski. Naišli smo na veliku potporu među lokalnim ljudima koji su nam rekli da žele biti građani Liberlanda.

Obećali su nam i da će štititi našu državu prije nego što je stalno naselimo”, kaže Jedlička, koji inače živi u Pragu i član je jedne tamošnje marginalne političke stranke desnice koja je bliska bivšem premijeru i predsjedniku Češke Vaclavu Klausu. Odgovarajući na upit koliko je upoznat s neriješenim pitanjem granica između Hrvatske i Srbije, koji stoji neriješen više od 20 godina, Jedlička kaže da misli kako to nije problem, nego zapravo velika prilika za budućnost i opstojnost nove države. Tvrdi da će Liberland postati ekonomsko čudo i porezni raj, piše Večernji list.