'Strah me da će se Zmajlović osvećivati zaposlenicima'

Vijesti 20. tra 201509:53 > 10:00
N1 (screenshot)

Ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša (AZO) Neven Voća u ponedjeljak je razriješen dužnosti zbog nepoštivanja odluke Upravnog vijeća AZO-a o preseljenju u Zagrebtower, čime je doveo u pitanje svrhovito, učinkovito i ekonomično raspolaganje proračunskim sredstvima, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Voća je planirao dati ostavku, ali samo nekoliko minuta prije dobio je otkaz. Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović razriješio je Nevena Voću s funkcije ravnatelja Agencije za zaštitu okoliša (AZO). Sad već bivšeg ravnatelja, Zmajlovićev potez nije iznenadio.

‘Za sebe se osobno ne bojim. Vraćam se na Agronomski fakultet gdje sam zaštićen. Strah me osvete ministra Zmajlovića prema ljudima koji ostaju u AZO-u. Na moje mjesto sigurno će imenovati v.d ravnatelja koji ne misli svojom glavom i koji će potpisati sporni ugovor o preseljenju u Zagrebtower’, rekao je Neven Voća.

Iz Ministarstva za zaštitu okoliša stiglo priopćenje u kojem stoji da je ravnatelj AZO razriješen,  a smjena na dosadašnju funkciju nastupa odmah. 

Na konferenciji za novinare Voća je kazao: “Idući ravnatelj će potpisati preseljenje jer sigurno neće postaviti nekog tko misli svojom glavom.

U priopćenju navode da su razlozi razrješenja nepoštivanja odluke Upravnog vijeća AZO-a  od 16.12.2014. čime je Voća doveo u pitanje ‘svrhovito, učinkovito i ekonomično raspolaganje proračunskim sredstvima’.  

“Ravnatelj nije postupio po nalogu Upravnog vijeća  od 16.12.2014. koje je donijelo odluku o sklapanju ugovora o podzakupu s Ministarstvom i Fondom za poslovne prostore. Premda su se tehnički i prostorni uvjeti za preseljenje stekli u studenom 2014. i u prosincu 2014. osigurala i dodatan pisana odobrenja svih nadležnih tijela, te Upravno vijeće16.12.2014.  donijelo odluku kojom se nalaže Ravnatelju sklapanje Ugovora o podzakupu, Ravnatelj nije sklopio ugovor. Time je uzrokovao dodatni i nepotrebni trošak za državni proračun koji se procjenjuje na 150.000 – 250.000 kn. Pored toga, suprotno odluci Upravnog vijeća, zatražio je 23. travnja od DUUDI-ja dodatni prostor na drugoj lokaciji čime u pitanje dovodi kompletan proces preseljenja triju proračunskih tijela, Ministarstva zaštite prirode i okoliša, Državnog zavoda za zaštitu prirode i Agencije za zaštitu okoliša te vanproračunskog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na objedinjenu lokaciju  i otvara rizik milijunske štete za proračun”, stoji u priopćenju.

U zaključku priopćenja navode da je temeljem zahtjeva Upravnog vijeća AZO-a upućenog Ministarstvu zaštite okoliša i prirode od 17. travnja  ministar Zmajlović donio odluku o Razrješenju Ravnatelja koja stupa na snagu odmah.

Voća je na konferenciji za novinare prozvao ministra Zmajlovića. Rekao je kako se boji njegove osvetoljubivosti, a kako bi ‘Zmajlovićeva osveta’ mogla jako naštetiti zaposlenicima koji ostaju u AZO-u, a koji su također bili protiv potpisivanja ugovora o preseljenju.

‘Jako se bojim toga i već sad sam zabrinut što će to značiti za ljude koji ostaju ovdje raditi. Ponavljam, ja se od sutra vraćam na fakultet i bit će mi zadovoljstvo raditi sa studentima. Ali veliko je pitanje što će Zmajlović napraviti unutar agencije’, ispričao je Voća.