Holy za N1: DORH treba istražiti aferu Zagrebtower!

Vijesti 20. tra 201519:21 > 19:31
N1

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy komentirala je ostavku ravnatelja Agencije za zaštitu okoliša (AZO) Nevena Voće.

Holy odbacuje optužbe da je Voća dao ostavku pod njenim utjecajem.

“To su besmislene optužbe, on je to napravio jer je moralan i pošten čovjek koji nije htio napraviti štetu”, kaže Holy koja vjeruje da ugovor o preseljenju u Zagrebtower nije transparentan.

“Mislim da se iza smjene kriju financijski interesi. S ovim bi se trebao baviti DORH, tu stvari nisu čiste”.

“Mi smo kao stranka tražili od ministarstva da nam dostavi presliku ugovora o najmu što su odbili učiniti. Žalili smo se povjerenici za informiranje koja je donijela rješenje da nam ministarstvo dostavi presliku ugovora. Oni to nisu učinili nego su pokrenuli upravni spor protiv povjerenice. Oni ne žele objaviti o kakvom se ugovoru radi, a ja vjerujem da je iznimno štetan”, kaže Holy.

Voća je rekao da se boji osvete ministra Zmajlovića prema ljudima koji ostaju u ministarstvu s čime se i Holy slaže.

“Nažalost ja bih rekla da je to realan takv scenarij, na osobnom sam primjeru vidjela što su u stanju napraviti ako ne želite raditi suprotnom javnom interesu”.

Premijer Milanović je i dalje uz ministra Zmajlovića. “To vrlo znakovito upućuje na njegovu visoku moralnu ljestvicu”, zaključila je Holy.

Podsjećamo, ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša (AZO) Neven Voća u ponedjeljak je razriješen dužnosti zbog nepoštivanja odluke Upravnog vijeća AZO-a o preseljenju u Zagrebtower, čime je doveo u pitanje svrhovito, učinkovito i ekonomično raspolaganje proračunskim sredstvima, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Voća je planirao dati ostavku, ali samo nekoliko minuta prije dobio je otkaz. Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović razriješio je Nevena Voću s funkcije ravnatelja Agencije za zaštitu okoliša (AZO). Sad već bivšeg ravnatelja, Zmajlovićev potez nije iznenadio.

‘Za sebe se osobno ne bojim. Vraćam se na Agronomski fakultet gdje sam zaštićen. Strah me osvete ministra Zmajlovića prema ljudima koji ostaju u AZO-u. Na moje mjesto sigurno će imenovati v.d ravnatelja koji ne misli svojom glavom i koji će potpisati sporni ugovor o preseljenju u Zagrebtower’, rekao je Neven Voća.

Iz Ministarstva za zaštitu okoliša stiglo priopćenje u kojem stoji da je ravnatelj AZO razriješen,  a smjena na dosadašnju funkciju nastupa odmah.

U priopćenju navode da su razlozi razrješenja nepoštivanja odluke Upravnog vijeća AZO-a  od 16.12.2014. čime je Voća doveo u pitanje ‘svrhovito, učinkovito i ekonomično raspolaganje proračunskim sredstvima’.