Mailovi su nastali dok se još nije znala cijena preseljenja

Vijesti 20. tra 201521:55 > 21:57
N1

Gost Dnevnika bio je bivši ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša (AZO) Neven Voća.

Voća kaže da nije dobio ostavku od ministra Zmajlovića. “Ja danas do 16 sati nisam dobio nikakvu ostavku potpisanu od ministra Zmajlovića. To znači da sam ja dao ostavku”.

Mediji su došli do mailova u kojima Voća 2013. godine tvrdi da su prostori u Zagreb Toweru “zaista odlični”.

“Svi novinari znaju kako ministarstvo komunicira s medijima. Mene žalosti činjenica što su neki medj prenijeli internu komunikaciju vezanu za komunikaciju od prije dvije godina kada se još nije znala financijska konstrukcija preseljenja”.

“Ja i dalje tvrdim da su prostiru sjajni, fenomenalni, prelazak bi bio odličan kad se ne bi sagledao financijski aspekt i papirologija o preseljenju”, kaže Voća koji je došao do računice da bi preseljenje u Zagreb Tower agenciju koštalo 678.000 kuna više.

“Troškove koje imamo danas smo pobrojali i usporedili s troškovima kada bi prešli. Cijela procedura preseljenja nakon spornog maila je bila zaista šlampava. Ono što je tome prethodilo je činjenica da je ministarstvo u sedmom mjesecu potpisalo tajni ugovor. Ja do devetog mjeseca 2014. nisam znao o kojim financijskim troškovima je riječ. Ministarstvo je htjelo samostalno provesti proces preseljenja. Samim time da agencija prelazi samo na period od tri ili pet godina doista ne opravdava tu činjenicu. DUUDi meni kao ravnatelju nije omogućio potpunu sliku da postoje svi uvjeti za preseljenje”.

Voća je ranije medijima kazao i da strahuje od osvetoljubivosti ministra Zmajlovića.

“Radnici agencije su javno rekli da se ne žele seliti i plaćati skupe prostore. To preseljenje nema opravdanja. Ipak je važnije pravilno gospodariti državnim novcem”, zaključio je Voća.

Podsjećamo, ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša (AZO) Neven Voća u ponedjeljak je razriješen dužnosti zbog nepoštivanja odluke Upravnog vijeća AZO-a o preseljenju u Zagrebtower, čime je doveo u pitanje svrhovito, učinkovito i ekonomično raspolaganje proračunskim sredstvima, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Voća je planirao dati ostavku, ali samo nekoliko minuta prije dobio je otkaz. Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović razriješio je Nevena Voću s funkcije ravnatelja Agencije za zaštitu okoliša (AZO). Sad već bivšeg ravnatelja, Zmajlovićev potez nije iznenadio.

‘Za sebe se osobno ne bojim. Vraćam se na Agronomski fakultet gdje sam zaštićen. Strah me osvete ministra Zmajlovića prema ljudima koji ostaju u AZO-u. Na moje mjesto sigurno će imenovati v.d ravnatelja koji ne misli svojom glavom i koji će potpisati sporni ugovor o preseljenju u Zagrebtower’, rekao je Neven Voća.

Iz Ministarstva za zaštitu okoliša stiglo priopćenje u kojem stoji da je ravnatelj AZO razriješen,  a smjena na dosadašnju funkciju nastupa odmah.

U priopćenju navode da su razlozi razrješenja nepoštivanja odluke Upravnog vijeća AZO-a  od 16.12.2014. čime je Voća doveo u pitanje ‘svrhovito, učinkovito i ekonomično raspolaganje proračunskim sredstvima’. 

Smjenu Voće komentirala je i Mirela Holy koja smatra da bi se ovim slučajem trebao pozabaviti DORH.