Memorandum iz Dubaija: "Ovo je skandalozno čak i za Bandićeve standarde!"

Vijesti 26. kol 201909:57 > 10:12
Patrik Macek/PIXSELL (ilustracija)

Zastupnici lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Rada Borić i Tomislav Tomašević komentirali su sporni memorandum koje je gradonačelnik Milan Bandić potpisao s investitorima iz Dubaija, kao i donošenje Generalnog urbanističkog plana.

Na pitanje jesu li vidjeli spomenuti memorandum, Borić je kazala: “Nismo vidjeli memorandum. Druge udruge i pojedinci tražili su uvid u memorandum, ali nisu ga vidjeli. Time je, osim Zakona o pravu na pristup informacijama, prekršen i još jedan Zakon, Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Naime, gradonačelnik sukladno Zakonu nema pravo potpisivati ugovore vrijednije od milijun kuna, to mora odobriti skupština.”

“Više puta smo tražili da se objavi memorandum, a oni su rekli da ga nemaju namjeru objaviti jer je to neobavezujući dokument. Mi smo za narednu sjednicu 4. rujna izglasali točku na kojoj će se raspravljati o memorandumu”, nadovezao se Tomašević. “Ovo je skandalozno čak i za Bandićeve standarde!”, rekao je.

Borić i Tomašević se slažu kako će podrška HDZ-a gradonačelniku Bandiću u Gradskoj skupštini biti neupitna. “O prijetnjama i ucjenama gradonačelnika ovisi većina HDZ-a u Saboru, tako da to nije upitno”, dodao je Tomašević. 

Podsjetimo, dva mjeseca inzistiranja na tome da javnosti objavi ugovor potpisan a arapskim investitorima oko mega projekta Zagreb na Savi ili zagrebačkog Manhattana, rezultiralo je plodom. Memorandum potpisan s tvrtkom Eagle Hills, dan je na uvid ekipi RTL-a.

Dokument je na 22 stranice i u njemu se u 20 članaka uređuju odnosi između Grada Zagreba i Eagle Hillsa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram.