Preminuo Stipe Milanović – otac Zorana Milanovića

Vijesti 29. kol 201914:50 > 14:54
Izvor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

U 82. godini umro je Stipe Milanović, otac bivšeg premijera i sadašnjeg predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića.

Stipe Milanović ostat će zapamćen kao čovjek koji je, poput sina, imao političku karijeru koja možda nije bila istaknuta, ali je bila sasvim dovoljna u vremenima velikih turbulencija, piše Jutarnji list.

Naime, Stipe Milanović bio je predsjednik ureda Mike Tripala, nekadašnjeg lidera Hrvatskog proljeća uz Savku Dabčević-Kučar. Taj je reformski pokret bio ugušen, ali je ipak iz njega izašao Ustav 1974. godine, kao njegovo najznačajnije dostignuće, na temelju kojeg je Hrvatska i formalno-pravno ostvarila neovisnost.

Nakon pada Hrvatskog proljeća Stipe Milanović odlazi iz politike, gdje se više nije mogao naći.

Prvo je bio na položaju direktora Računskog centra u Zagrebu, a potom predsjednika Odbora za izgradnju Koncertne dvorane “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu 1976. godine, jednog od najznačajnijih kulturnih projekata u tadašnjoj Hrvatskoj. Potom se povlači iz politike, a nakon političkih promjena u 90-im postaje zamjenik Vlatka Pavletića, tadašnjeg ministra kulture i obrazovanja.

Zanimljivo, u politici se nije eksponirao ni onda kada mu je sin postao premijer, iako je govorio da se ponosi njime, a kao zgodna anegdota prepričava se kako je sinu na početku političke karijere savjetovao koju će opciju izabrati – SDP ili HDZ: “Ti izaberi, ali u ovoj drugoj opciji je više komunista!”

U Milanovićevom stožeru Jutarnjem listu potvrdili su informaciju o smrti oca bivšeg premijera i istaknuli da Zoran Milanović do daljnjeg prekida sudjelovanje u kampanji

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mrežaTwitter |Facebook | Instagram.