Vlada: Nastavljamo uspješnu suradnju Hrvatske i EBRD-a te realizaciju projekata

Vijesti 30. kol 201915:10 > 15:22
Twitter / Vlada RH

Premijer Andrej Plenković primio je u petak predstavnike Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), na čelu s potpredsjednikom EBRD-a Pierreom Heilbronnom, priopćeno je iz Vlade, iz koje ističu da se nastavlja uspješna suradnja Hrvatske i EBRD-a te realizacija projekata.

“Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s EBRD-om koja se očituje kroz 3,8 milijardi eura sredstava koje je EBRD do sada odobrio za financiranje 210 projekata u Hrvatskoj u području prometne infrastrukture, energetike, brodogradnje, turizma, lokalne infrastrukture i zaštite okoliše, malih i srednjih poduzeća”, navodi se u priopćenju.

Na sastanku je bilo riječi i o pozitivnim gospodarskim trendovima Hrvatske u pogledu daljnjeg rasta BDP-a, stabilnosti javnih financija i ostvarivanju proračunskog suficita, kao i vraćanju kreditnog rejtinga na investicijsku razinu (prema ocjenama kreditnih agencija Standard & Poor’s i Fitch). 

VEZANA VIJEST

Plenković i Heilbronn razgovarali su i o novom višegodišnjem financijskom okviru EU-a 2021.- 2027., kao i nadolazećem predsjedanju Hrvatske Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. godine. Pritom je EBRD prepoznat kao važan partner u ostvarivanju zajedničkih prioriteta usmjerenih na nova radna mjesta, rast i jačanje konkurentnosti, zapošljavanje s posebnim fokusom na mlade, povezanost, sigurnost, kao i proširenje EU-a.

U tom kontekstu, Heilbronn je najavio i sastanak na vrhu zemalja jugoistoka Europe koji EBRD organizira u veljači 2020. godine u Londonu, navodi se u priopćenju.

Na sastanku u Banskim dvorima, uz predsjednika Vlade bili su i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, s kojima se potpredsjednik EBRD-a Heilbronn prethodno sastao i održao bilateralne sastanke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram