Poruke iz bolnica: Vrijeme je da se zapitamo tko će nas sutra liječiti!

Vijesti 04. ruj 201907:05 > 11:55
N1

Zdravstveni sindikati u srijedu su organizirali prosvjed "Pet do 12". Zaposleni su se okupili u krugu bolnica, gdje otkud su poručili Vladi da je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji i da je nužno povećanje plaća i potpisivanje kolektivnog ugovora

“Medicinska sestra s 20 godina radnog staža, koja radi u Intenzivnoj, koja ima troje djece, koja dakle ima puno olakšica, dobije plaću od 7.000 kuna, s blagdanima i nedjeljama. Sestre rade same na po dvadesetak pacijenata, a u EU medicinska sestra skrbi za tri do četiri pacijenta, sve ostalo se dodatno plaća”, kazala nam je jedna zdravstvena djelatnica koja je sudjelovala u ovoj akciji.

Zdravstveni radnici žele, navela je, da se adekvatnije vrednuje njihov rad.

N1

“Ljudi iz sektora zdravstva svakodnedno odlaze, trebamo se zapitati tko će nas sutra liječiti. Politiku i odnos prema zdravstvu treba promijeniti”, kazala je djelatnica iz KBC-a Split. “Nadamo se da do štrajka neće doći i da će ovakve kampanje uroditi plodom”, rekla je.

N1

U akciju oko 12 sati u srijedu uključile su se KBC Zagreb, OB Dubrovnik i KBC Split zastojem rada kroz pola sata, sat vremena ili 15 minuta, ovisno o organizaciji.

VEZANA VIJEST

Akcijom su, kažu, prije štrajka odlučili i građane i Vladu upozoriti na to da je u sustavu neizdrživo jer medicinske sestre i liječnici tijekom cijele godine rade u opterećujućim uvjetima, bez odmora jer rade iz prekovremene satnice u satnicu, a nemaju vremena niti za godišnji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram