Pregovori oko plaća u zdravstvu bez pomaka, održane prosvjedne akcije

Vijesti 06. ruj 201906:46 > 12:44
Grgo Jelavic/PIXSELL/ ilustracija

U Ministarstvu zdravstva u petak prijepodne održani su kolektivni pregovori na kojima je Vlada sindikatima trebala iznijeti prijedlog u vezi s povećanjem plaće.

No, nakon nešto manje od tri sata pregovora oni su prekinuti jer sindikati nisu dobili ni izračune ni konkretnu ponudu. Jedan od većih problema je i broj prekovremenih sati. Nastavak pregovora dogovoren je za srijedu.

U 11:55 održani su prosvjedi “5 do 12” u Zagrebu u KBC-u Zagreb te u pulskoj Općoj bolnici i u Općoj bolnici Ogulin.

Sindikati su najavili da će se mirni prosvjedi nastaviti idući tjedan u drugim bolnicama – KBC Sestre Milosrdnice, KB Sveti Duh, bolnici u Vinkovcima.

“Na probleme koji se javljaju u našem sektoru upozoravat ćemo i dalje”, rekli su na prosvjedu. “Nedostatak kadra, loši uvjeti rada, potplaćenost, podcijenjenost naša su svakodnevica”, poručili su.

Sindikalni pregovarači u Vladu su došli praćeni sa svojih 50-ak kolega, koji su ispred ulaza u Ministarstvo prosvjedovali noseći transparente te tražeći veće plaće i potpisivanje kolektivnog ugovora.  

Predsjednica sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak izjavila je prije početka pregovora kako sindikati danas očekuju ozbiljnu ponudu Vlade, odnosno što to Vlada nudi zaposlenima u zdravstvenom sustavu kada je u pitanju povećanje njihovih plaća.

VEZANA VIJEST

 “Očekujemo ozbiljnu ponudu od ministra zdravstva. Nadam se da će se napokon shvatiti što tišti zdravstveni sustav i da će i premijer shvatiti da se više ovako ne može ponašati prema zdravstvenim djelatnicima… Ako ne dođe do toga, mi imamo metode po kojima ćemo dalje postupati”, kazao je uoči nastavka pregovora predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva Stjepan Topolnjak.

N1

Podsjetimo, zdravstveni sindikati i u srijedu su organizirali prosvjed “Pet do 12”. Zaposleni su se okupili u krugu bolnica, gdje otkud su poručili Vladi da je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji i da je nužno povećanje plaća i potpisivanje kolektivnog ugovora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.