Horvat: Želimo demografsku revitalizaciju jer nam trebaju kvalitetni radnici

Vijesti 06. ruj 201910:46 > 10:49
N1

U Koprivnici se danas održava Večernjakova konferencija "Hrvatska kakvu trebamo" s temom "Porezna reforma iz perspektive gospodarstva - godinu dana poslije".

Nakon pozdravnog govora glavnog urednika Večernjeg listaDražena Klarića, okupljenima se obratio Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

“Mjerama želimo postići demografsku revitalizaciju Hrvatske kako bismo imali dovoljan broj radnika i kvalitetne radne snage, porezni sustav koji će biti afirmativan i imati karakter investicijskog okruženja te u konačnici poreznu reformu. Dakle, uz demografski, Hrvatska ima još jedan problem, a to je kvalitetna radna snaga”, poručio je Horvat.

Dodao je da je namjera unaprijediti srednje strukovno obrazovanje te stipendijama zainteresirati i djecu i roditelje za upis, te potom dati priliku da djeca ne koštaju roditelje već velik dio izdataka pokrije država iz strukturnih fondova EU.

“U posljednjih sedam godina prvi puta imamo situaciju da je 780 djece upisano više nego prethodne godine. Lijepi primjer imamo u Osijeku, pa zahvaljujem i Večernjem listu koji je posvetio mnogo prostora toj temi, gdje je u strukovnoj školi su popunjeni svi razredi te se traži mjesto više. Razlog tome je što je ministarstvo gospodarstva u ovoj školskoj godini odlučilo ponuditi stipendije povišene s devet na osamnaest tisuća kuna. A svi poduzetnici koji su se usudili stvarati svoje radnike od upisa djeteta u srednju strukovnu školu imat će priliku za dobivanje naknade do 500 tisuća kuna u okviru od gotovo 300 milijuna kuna dobivenih iz strukturnih fondova EU”, kazao je.