"2020. će situacija u Hrvatskoj biti još lošija nego danas"

Vijesti 22. tra 201507:00 > 07:01
CROPIX/Vlado Kos

Okrugli stol "Hrvatska 2020 – društvo u kome poduzetnik stvara blagostanje" obilježio je prvi dan Microsoftove konferencije WinDays15, koja se ovaj tjedan održava u Umagu. Poduzetnici i stručnjaci koji su sudjelovali u raspravi dali su različite prognoze o mogućnostima Hrvatske za napredak tijekom sljedećih nekoliko godina.

Predsjednik Uprave tvrtke IN2 Ante Mandić pesimistično je rekao da očekuje da će situacija 2020. godine biti lošija nego danas, a sličnog je mišljenja bio i konzultant Nenad Pacek, koji je izrazio bojazan da 2020. nećemo biti u puno boljoj poziciji.

Znatno optimističniji bio je Berislav Horvat, Country Managing Partner u EY-u Hrvatska.

“Ja vjerujem da mi stvarno imamo šansu ako se mislimo promijeniti”, rekao je Horvat, ističući kako su se uspješni poduzetnici orijentirali na tržišta izvan hrvatskog i država bivše Jugoslavije. Predložio je da se uvede više rada uz školovanje, a kao problem je istaknuo i pesimistično izvještavanje medija.

Govoreći o negativnoj percepciji poduzetnika u hrvatskoj javnosti, Nenad Bakić, član uprave tvrtke Selectio, rekao je da u Hrvatskoj postoji glasna manjina protiv neoliberalnog kapitalizma koji, kako je rekao, nikad nije zakoračio u Hrvatsku.

Pacek je rekao da je dobar dio te loše percepcije naslijeđen iz prijašnjeg sustava, prenosi Večernji list.