Obersnel: Veliki je skandal otkrivati takvom čovjeku spomenik u današnjoj Europi

Vijesti 12. ruj 201918:43 > 18:50
N1

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u našem je Dnevniku komentirao današnje događaje u Rijeci. Kaže da je neprihvatljivo da se u susjednoj i prijateljskoj zemlji i gradu slavi čovjeka koji je vojnom silom, na najgori način ušao u teritorij slobodne Rijeke i nametnuo svoju volju.

“Ako netko svoju politku bazira na nacionalizmu, šovinizmu, proglašava talijansku naciju jedinom vrijednom, a sve ostale neTalijane, uključujući i Hrvate ja to ne mogu nazvati drugačije nego fašizam”, komentirao je u našem Dnevniku riječki gradonačelnik Vojko Obersnel vješanje talijanske zastave u Rijeci i dizanje spomenika Gabrieleu D’Annunziju u Trstu.

“Od prvog saznanja u srpnju sam upozoravao i govorim jedno te isto da je neprihvatljivo da se u susjednoj i prijateljskoj zemlji i gradu slavi čovjeka koji je vojnom silom, na najgori način ušao u teritorij slobodne Rijeke i nametnuo svoju volju.

Tim je više žalosno što ga neki žele prikazati kao revolucionara, romantičara i ljubavnika liberalnog ponašanja. Možda je to bio, ali samo prema Talijanima, svi koji se nisu slagali s njime bili su izloženi njegovom teroru 16 mjeseci koliko je vladao Rijekom”, istaknuo je Obersnel.

“Bolje ikad nego nikad”, komentirao je reakciju predsjednice Republike i MVEP-a koji je poslao prosvjednu notu Italiji.

“Mislim da je veliki skandal otkrivati takvom čovjeku spomenik u današnjoj Europi. Zamislite da se netko sjeti u Njemačkoj podignuti spomenik Hitleru jer je Njemačkoj pripojio Austriju i Sudete.”

Kaže da je od cijelog događaja barem profitirala kultura jer je u fokus došla izložba koja se danas otvara pod nazivom “D’Annunzijeva mučenica” koja govori što su sve Riječani proživljavali u tih 16 mjeseci njegove vladavine.

“Ne očekujem incidente, mislim da je većina aktivnosti u Rijeci odrađena gerilski u rano jutro, ne vjerujem da bi danas trebalo biti incidenata, koliko znam ni zajednica Talijana u Rijeci ne podržava ovakve aktivnosti”, zaključio je Obersnel.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.