Jakovina: Spomenik D'Annunziju nije samo riječki problem, nego hrvatski

Vijesti 13. ruj 201910:26 > 10:37
N1

Povjesničar Tvrtko Jakovina gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao otkrivanje spomenika Gabrieleu D'Annunziju u Trstu.

“Talijani sad okreću da je on veliki talijanski pjesnik, to je istina. Međutim, to je kad ne možete istaknuti ono drugo što iza svega toga stoji. Ne možete imati pjesnika, a da nemate njegov ukupni kontekst. Što se tiče nas, rekao bih da je D’Annunzio više utjecao na život Hrvata nego njegovo pisanje, jer on nije došao samo s umjetničkim idejama, važnosti glazbe, nego je on smatrao da je Jadransko more – latinsko, jadranski prostor – latinski, da Slaveni imaju pravo na samo jedan izlaz na Jadran. Razbijani su listovi na hrvatskom jeziku, protjerani ljudi”, rekao je Jakovina.

VEZANE VIJESTI

 Objasnio je i zašto je Rijeka bila njegov cilj.

“Nakon završetka Prvog svjetskog rata nastale su nove države, od kojih je jedna bila Kraljevina SHS, a s druge strane Italija koja je bila na strani Antante, na pobjedničkoj strani i bila je nezadovoljna s razgraničenjem i onim što su joj obećali 1915. i ono što nije dobivala 1918. godine. Nije dobila ono što joj je 1915. godine dano, zato što je Woodrow Wilson imao ideju da s pravnom podjelom multinacionalnih država riješi problem europskih nacionalizama, a s druge strane, Italija, unatoč velikom angažmanu, u velikom dijelu rata nije pobjeđivala. Talijani u oružanom smislu nisu postigli jako puno, a krvarili su”, rekao je Jakovina.

Rezultat D’Annunzijeva djelovanja je da je Rijeka postala talijanska, rekao je Jakovina dodavši da “on ima ovu vrlo negativnu epizodu iz koje ga ne može izvući njegova dobra književnost.”

“Hrvatska bi, kad bi bila ozbiljna u gledanju na prošlost, znala da s jedne strane ima granice AVNOJ-a, a s druge strane granice ZAVNOH-a. Međutim, Hrvatska se ponaša nejednako prema svim stranama”, rekao je Jakovina.

“Mi reagiramo tek nakon što dobijemo udarac u oko, iako smo možda mogli i drugačije nešto napraviti. Ne mislim da bismo Talijanima trebali skakati za vrat, njih je 60 milijuna i jači su od nas, ali naša tiha diplomacija mogla je pokazati da spomenik D’Annunziju nije samo spomenik pjesniku i da to nije samo riječki problem, nego hrvatski”, rekao je Jakovina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.