Božinović o Povjerenstvu: Put u Helsinki nije posao međunarodnih institucija

Vijesti 17. ruj 201911:47 > 11:50
N1

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na međunarodnoj konferenciji 'Domovinska sigurnost i upravljanje u krizama' komentirao je migracije, put u Helsinki i odnose unutar HDZ-a.

“252 osobe su integrirane u Hrvatsku. Taj proces govori da migracije imaju smisla i mogu biti uspješne ukoliko se njima pristupa sistematski, ako naši timovi odlaze i obavljaju intervjue s pripadnicima te populacije koji su iskazali interes za ostanak u Republici Hrvatskoj. Ali to je suprotno onome što viđamo na granicama, a to su pokušaji ilegalnih prelazaka hrvatskih granica. U tom smislu smo postavili jasnu politiku. Kao svaka suverena država, štitimo svoj teritorij na način da smo ojačali naše ljudske i tehničke kapacitete. Spremni smo odgovoriti na svaku situaciju ukoliko bi došlo do pojačanog priljeva. Pratimo sve što se događa na području Bliskog istoka i sjeverne Afrike. U ovom trenutku neke neposredne opasnosti nema.

Sjećate se da sam imao nekoliko sastanaka s turskim kolegom jer Turska je važan faktor u odvraćanju ilegalnih migranata s teritorija Europske unije. Stupa uskoro i nova Europska komisija. Ono što smo postavili kao hrvatsku politiku, sve više se i u hodnicima Europske komisije prepoznaje kao model po kojem se migracije mogu kontrolirati i oduzeti bilo kakvu nelegalnu premisu, a kao što znate ima dosta ilegalnosti u tome. Ove godine smo uhitili više krijumčara ljudima nego u cijeloj prošloj godini, što govori i o pritisku i povećanoj efikasnosti hrvatske policije”, izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Komentirao je najavu Povjerenstvo da će zbog nedostavljanja putnih naloga premijera te bivših i sadašnjih članova obratiti mjerodavnim međunarodnim institucijama.

“Nemaju nikakvog razloga za to. To nije posao međunarodnih institucija. Radi se o tome da, evo i danas, sigurno netko putuje izvan Republike Hrvatske. Kao što je kazao, čini mi se da je to bio predsjednik Sabora, vjetrojatno bi odmah jednu kopiju trebali raditi za Povjerenstvo. Nisam vidio na temelju čega oni to baziraju takvu ideju. Činjenica je da svi koji smo putovali nismo potrošili niti jednu kunu iz državnog proračuna.” 

VEZANE VIJESTI

Na pitanje smije li Vlada odbiti zahtjev takvog tijela, Božinović odgovara da je riječ o različitom iščitavanju nadležnosti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

“Upravo se o tome radi. Mi različito iščitavamo što bi bila zakonska nadležnost Povjerenstva. Mi smatramo da to nije njihova zakonska nadležnost.”

Upitan je i o odnosima unutar HDZ-a, odnosno jesu li na sjednici Predsjedništva stranke identificirani “saboteri” o kojima je predsjednik Sabora Gordan Jandroković dovorio u emisiji Točka na tjedan N1 televizije

“Ne govori se ad personam. Mi govorimo, i govorili smo jučer, načelno – o tome da je stranka pred izborima za predsjednicu Republike i da treba staviti glave na kup i učiniti sve što možemo, i više ako treba, kako bismo ostvarili rezultat koji priželjkujemo.” 

#related-news_0

Odbacuje da je to primjer stranačke stege. Kaže, pravila moraju postojati.

“Stranka je dobrovoljna organizacije, ali svaka stranka ima svoja pravila, svoj statut. Ovo nije ništa novoga u odnosu na normalno funkcioniranje drugih političkih stranaka, ne samo u Republici Hrvatskoj. Slučaj s HDZ-om je da smo mi vjerojatno najotvoreniji kao stranka tako da je to možda i dobro jer svi u društvu, mediji, a kroz njih i javnost, mogu pratiti način na koji radimo, bez ikakvih nervoza, povišenih tonova. Jednostavno, kohezija stranke jedan je od bitnih elemenata stranačkog rada, a podizanje kohezije na višu razinu je logično i očekivano u predizbornom razdoblju”, kazao je Božinović i zaključio da na Predsjedništvu “nitko nije govorio o sankcijama”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram