Marija Pejčinović Burić preuzima dužnost glavne tajnice Vijeća Europe

Vijesti 18. ruj 201907:18 > 07:19
John MACDOUGALL / AFP

Bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić preuzima dužnost glavne tajnice Vijeća Europe.

Na dužnost je izabrana u lipnju ove godine s 54 glasa razlike ispred protukandidata, belgijskog šefa diplomacije Didiera Reyndersa, što je velika, neočekivana razlika, s obzirom da je u početku utrke Reynders percipiran kao favorit.

“Očekivala sam da će biti dobro, ali zaista do zadnjeg trenutka bilo je vrlo neizvjesno. Mislim da je moj kolega Didier Reynerds bio vrlo kvalitetan suparnik i zahvaljujem mu na tome što je naša kampanja bila fer, demokratska i do zadnjeg trena intenzivna”, rekla je Pejčinović-Burić nakon izbora.

Marija Pejčinović Burić rođena je 1963. godine u Mostaru. Ekonomski fakultet završila je na Sveučilištu u Zagrebu 1985. Za vrijeme studija usavršavala je znanje jezika uz poslove ”au pair” u Parizu, Londonu i Salamanci te aktivno govori francuski, engleski i španjolski.

Svoju karijeru započinje u ”Končar inženjeringu” 1988. godine kao stručna suradnica za vanjsku trgovinu.

Diplomacijom se počinje baviti ranih ’90.-ih. Naime, u Ministarstvu vanjskih poslova 1992. završava tromjesečni diplomatski tečaj. Od 1993. do 1994. godine školuje se u Belgiji i Varšavi gdje stječe zvanje magistrice europskih znanosti. Drugom polovicom devedesetih bila je direktorica Europskog doma u Zagrebu, a neko vrijeme provodi i u farmaceutskoj industriji na poziciji direktorice korporativnih komunikacija u Plivi.

Od 2000. do 2001. članica je pregovaračke skupine Hrvatske za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između RH i EU. Također u prve četiri godine 2000-ih bila je pomoćnica ministra u ministarstvu europskih integracija. Sljedećih godina njezini poslovi vezani su za suradnju Hrvatske i Europske unije.

Njezin stranački angažman u HDZ-u dolazi do izražaja 2008. godine, kada ulazi u Hrvatski sabor kao zastupnica te stranke. Dužnost Državne tajnice u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova odnaša od 2016. do 2017. godine. U lipnju 2017., nakon što Davor Ivo Stier izlazi iz Vlade, Pejčinović Burić dolazi na mjesto potpredsjednice Vlade RH i ministrice vanjskih poslova s kojeg uskoro odlazi na mjesto glavne tajnice Vijeća Europe.