Novosel za N1: Mi danas sigurno nećemo reći da odustajemo od referenduma

Vijesti 19. ruj 201910:59 > 11:39
N1

Danas je premijer Andrej Plenković kazao kako Vlada u cijelosti prihvaća zahtjeve Inicijative "67 je previše". Navedeno je u N1 Studiju uživo komentirao predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Danas je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade rekao kako Vlada u cijelosti prihvaća zahtjeve Inicijative “67 je previše”.

“Tijekom proljeća bili smo suočeni s aktivnostima građanske inicijtive “67 je previše” i nakon što su potpisi prikupljeni ustanovili smo da je potpise dalo više od 700 tisuća građana. Analizirali smo ovu situaciju i donijeli sljedeću odluku – čuli smo poruku hrvatskih građana i kao Vlada donijeli smo odluku da ćemo u cijelosti preuzeti zahtjeve referendumske inicijative i promijeniti Zakon o mirovinskom osiguranju”, rekao je premijer Plenković.

Upitan da komentira današnju izjavu premijera, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosl rekao je kako, “kada bismo gledali sve to samo sa sindikalne pozicije naših interesa koje smo pokrenuli prošle godine – da se Zakon o mirovinskom osiguranju donese na način na koji su sindikati to predložili – onda možemo reći da smo dobili ono što smo tražili.”

VEZANE VIJESTI

“Ali postavlja se pitanje – zašto je Vlada toliko novaca potrošila u protureferendumskoj kampanji kako bi uvjerila građane da će ih to zadužiti, da će ih to koštati 40 milijardi kuna?”

Novosel je istaknuo kako je Vladina kampanja protiv referendumske inicijative “67 je previše” bila “čista demagogija, pokušaj zavaravanja i utjecaja na hrvatske građane” te kako su vladajući, “kada su u konačnici vidjeli broj potpisa, očito shvatili da su to što su činili, činili protiv volje građana, ali i zdravog razuma.”

Upitan hoće li premijerova najava biti razlog da se povuče referendumska inicijativa, Novosel je istaknuo kako se prvo svi koji su u inicijativi sudjelovali moraju sastati, dakle organizacijski odbor i sve sindikalne središnjice.

“Ono što je sigurno jest da nećemo sjesti s njima za stol i razgovarati o novom obliku zakona i nećemo prihvatiti da se donosi zakon jer se on može donositi godinu dana,” rekao je Novosel.

Smatra kako vladajući mogu “imati namjeru kupovati vrijeme dok prođu izbori i predsjedanje Hrvatske EU-om.”

Također je rekao kako referendumska inicijativa i sindikalne središnjice “traže referendum, građani su dali svoj potpis da oni odlučuju o izmjeni Mirovinskog zakona, ne Vlada.”

Kazao je kako je ovo zapravo nova situacija s kojom se “dosad nitko u Hrvatskoj nije susreo,” a to znači da su se dosad sve referendumske inicijative odvijale tijekom donošenja određenih zakona (primjerice, izmjene Zakona o radu). To je značilo, objasnio je, kako bi u tom slučaju Vlada poslala prijedlog zakona, sindikati bi pokrenuli referendumske inicijative, Vlada bi prijedlog zakona povukla i onda bi Ustavni sud odlučio da nema uvjeta za raspisivanje referenduma (budući da je zakon u pitanju bio povučen).

#related-news_0

Upitan bi li sindikate zadovoljilo da se zakon uputi u hitnu proceduru, Novosel je rekao da bi ih to “zadovoljilo sa sindikalnog gledišta, ali hoće li to zadovoljiti 750.000 građana koji su dali svoj potpis? To ćemo tek vidjeti.”

Budući da je Krešimir Sever već prije izjavio kako do referenduma mora doći, Novosel je to također istaknuo te još jednom ponovio kako su “građani svojim brojem potpisa obvezali Vladu da raspiše referendum.”

“Ja govorim samo o solucijama. Mi danas sigurno nećemo reći da odustajemo od referenduma jer je premijer Plenković rekao da hoće prihvatiti zahtjeve inicijative, nismo dobili nijedno slovo.”

“Vlada je mogla prihvatiti naše zahtjeve u 10., 11., 12. mjesecu prošle godine. Mogla je promijeniti zakon nakon 13.4. kada smo predali zahtjeve. Što su činili dosad?,” rekao je Novosel te istaknuo kako je ovo “pobjeda ne sindikata, nego pobjeda demokracije u Hrvatskoj, pobjeda hrvatskih građana”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.