Četverostruka duga – rijedak prirodni fenomen

N1/Twitter

Jeste li vidjeli fotografije vrlo rijetkog primjera četverostruke duge snimljene neki dan u New Yorku?

Dvostruke duge su relativno češće, no njihove reflektirane dvojnice su izuzetno rijetke. Tipično, primarna duga nastaje refrakcijom i refleksijom svjetlosti u kapljici kiše, a primjećujemo je uvijek na suprotnoj strani neba od Sunca.

Zbog refrakcije, svjetlost se razdvaja na pojedinačne boje, pri čemu je crvena izvana, a ljubičasta unutra. Da bi nastala sekundarna duga svjetlost se mora dva puta reflektirati u kapljici i boje su u njoj suprotne, crvena unutra, a ljubičasta vani.

Za pojavu treće i četvrte duge potrebna je reflektirajuća vodena površina iza promatrača. Voda reflektira sunce i zapravo predstavlja drugi izvor svjetlosti i proizvodi treću i četvrtu dugu pod malo većim kutem, iznad prve dvije, no zbog kuta pada svjetlosti one će se susresti upravo na horizontu.

Ovakav fascinantan prizor dakle možete vidjeti samo ako živite uz veliku vodu, kao sretna stanovnica New Yorka.

Na satelitskoj slici se vidi da je nad nama noćas bilo prolazno nešto oblaka, no oni su se razmjerno brzo razišli i sad je većinom vedro. Ipak, sa zapada se već približavaju oblaci koji će nam danas donijeti promjenu vremena.

Sustav sa zapada proširit na veći dio regije tijekom današnjeg dana. Prvo će stizati visoki oblaci, a za njima i ovi gušći i niži. Ponegdje mogući pljusnuti, i to prije svega poslijepodne u nizinskoj Bosni i Posavini, a vjerojatnost za kišu znatno je veća u najzapadnijim područjima, Hrvatskome zagorju i Međimurju te ponegdje u unutrašnjosti Istre i to osobito navečer i u noći na petak.

Vjetar većinom slab južni i jugoistočni, u zapadnom dijelu regije uključujući i sjeverni Jadran jugozapadni. Sredinom dana i poslijepodne vjetar će malo ojačati pa ponajprije u središnjoj Hrvatskoj i u gorju može biti jakih udara jugozapadnjaka.

Najviša temperatura većinom od 20 do 24 Celzijevih stupnjeva, na Kosovu i na sjevernom Jadranu moguće malo niža.

Malo svježije, ali dovoljno toplo za vikend na otvorenom

Iduće noći bit će osjetno toplije nego noćas, u većini kopnenih predjela između 8 i 12. U Hercegovini i na moru od 12 do 15 Celzijevih stupnjeva.

U petak malo svježije te znatno promjenjivije uz prolazne pljuskove. Kiše može biti posvuda, najvjerojatnija je u gorskim područjima Hrvatske, Dalmaciji i BiH, gdje može pasti i više od 10 litara kiše po kvadratu, u Hercegovini ponegdje i 20. Najmanje kiše bit će u Srbiji gdje će se zadržati većinom suho.

U subotu će ponovno biti sunčanije i toplije i većinom bez kiše. Kažem većinom jer mogućnost za pokoji pljusak ipak postoji, ali uglavnom samo u Pomoravlju i na krajnjem jugoistoku regije te u rijetkim gorskim područjima Hrvatske.

U nedjelju će biti slično kao u subotu, barem djelomice sunčano, proljetno vjetrovito i toplo, uglavnom od 15 do 20. Mala mogućnost za pljuskove doduše postoji, ali je vjerojatnost za njihovu pojavu veća u zapadnoj Hrvatskoj i to pogotovo u noći na ponedjeljak.