Je li rad nakon 65. godine za one koji žele zamka?

N1

Premijerovu odluku da prihvati sve zahtjeve referendumske inicijative “67 je previše” sindikati će iskoristiti i da otvore neka pitanja kojima se Vladina mirovinska reforma nije bavila. Ključno pitanje bit će mirovine po povlaštenim propisima, kojih je čak 17 kategorija. Sindikati drže i da bi rad nakon 65. godine za one koji žele mogao biti zamka.

Vlada je odluku donijela – prihvaćamo sve zahtjeve sindikata vezane uz mirovinsku reformu, radit će se do 65., a oni koji odluče i duže, imat će više mirovine. Ipak, sindikalisti i dalje upućuju salve kritika. Tvrde, na taj način građani se prisiljavaju da rade do iznemoglosti, čak i ako su u lošem zdravstvenom stanju, stari i nemoćni.

“Meni se to nikako ne sviđa. Te nagrade za ostajanje dulje u svijetu rada iza 65. godine su mi veoma sumnjive i mirišu mi na pokušaj da se financijskim sredstvima ljude pritjera da rade dulje od 65. godine”, kazao je Vilim Ribič iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. 

Kako bi imali veće mirovine, građani će imati mogućnost raditi i do 70-e godine, no sindikati upozoravaju da će oni koji ne odluče tako i učiniti, imati minimalne mirovine. Bivši ministar financija Boris Lalovac sumnja i u održivost takvog sustava. Ne isključuje ni mogućnost da će Vlada uskoro morati iznaći novi model mirovinskog sustava, jer, kaže, novca će ponestati.

Više u prilogu Ivane Kopčić

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.