Milan Kujundžić: Županije će kratkoročno riješiti problem s bolnicama

Vijesti 23. ruj 201913:42 > 13:59
N1

Milan Kujundžić rekao je kako će problem koji bolnice imaju s veledrogerijama zbog neplaćenih potraživanja biti riješen brzo.

Jeste li donijeli odluku kako ćete i kada riješiti dugove prema veledrogerijama i jeste li dogovorili sastanak s predstavnicima veledrogerija?

“S veledrogerijama razgovaramo stalno. Ovo što je zadnjih dana aktualno, ovrhe u bolnicama u Kninu, Dubrovniku, Virovitici, moramo kratkoročno riješiti prvenstveno na razini županija, jer su one osnivači. Naravno da će HZZO, odnosno Vlada, pomoći. Modele ćemo analizirati ovih dana i sigurno neće biti problema s opskrbom lijekova u tim bolnicama”, rekao je Milan Kujundžić.

Sastanak s veledrogerijama može se očekivati do kraja tjedna, rekao je Kujundžić. Na pitanje koliko je veledrogerija podiglo tužbe i koliko je bolnica pod tužbama rekao je kako ne zna sve detalje, jer se to mijenja na dnevnoj razini. O rješenju problema u kninskoj bolnici razgovarao je sa županom. 

VEZANE VIJESTI

“O tome sam razgovarao s kninskim županom, a sad imam sastanak s HZZO-om, pa ćemo vidjeti koliko tko može dati u ovom trenutku. Tu je mnogo veći problem dugoročno rješenje nego kratkoročno, zato što te bolnice ne izvrše fakturiranje. One naprave manje posla nego što što im HZZO plati. Taj je problem ozbiljniji i njega treba rješavati integracijom bolnica, odnosno zatvarati one odjele koji su nepotrebno u tim bolnicama, što je predviđeno planom integracije”, kaže Kujundžić. 

Hoće li se mijenjati limiti bolnicama?

“Po ovim cijenama po kojima sada rade bolnice sustav je neodrživ. To je onih 750 eura koje ja stalno spominjem, s ovoliko novca usvojiti sve lijekove i metode liječenja dugoročno je neodrživo. Mislim da je jučer Boris Lalovac kao bivši ministar financija SDP-a lijepo rekao: Tu treba postići suglasje, tu se stranke ne trebaju igrati stranaka i ideologija, to je nešto oko čega trebati konsenzus nacije. Dakle, trebat će se mijenjati”, rekao je Kujundžić. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram