Prgomet: "Glas za GUP nije glas za Manhattan"

Vijesti 27. ruj 201909:07 > 09:15
N1 Hrvatska

Gost Novog dana bio je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet.

Komentirao je tvrdnje da je Gong produžena ruka SDP-a i premijerove tvrdnje da propitkivanje porijekla imovine Dubravke Šuice u trenuku kada bi ona u Europskom parlamentu trebala biti izglasana za povjerenicu Europske komisije,  predstavlja “orkestrirani napad”

VEZANE VIJESTI

“Nemojmo se skrivati, kao što je U ime obitelji jedna konzervativna udruga, tako je Gong jedna udruga na lijevoj strani. Ne mogu komentirati niti Dubravku Šuicu niti njeno imovinsko stanje, postoje institucije koje će o tome raspravljati, od hrvatskog Povjerenstva do povjerenstava na nivou Europske komisije. Nije na meni to komentirati, a još manje propitivati nečije imovinsko stanje.

Mene osobno ne zanima odakle Dubravki Šuici imovina. Svatko odgovara za svoju imovinu i svatko bi trebao pružiti odgovore otkud mu imovina, pogotovo ako je javni dužnosnik”, kaže Drago Prgomet, koji smatra da ne postoji loš trenutak za propitkivanje imovine.

“Uvijek je trenutak, vi ste javna osoba i uvijek ste na meti”, dodaje.

Na pitanje znači li to da podržava Gong u njihovim zahtjevima za odgovorima na šest postavljenih pitanja vezanih uz imovinsku karticu Dubravke Šuice, Prgomet kaže da zastupa stav da “svatko tko je javni dužnosnik, treba odgovoriti na pitanja koja mu se postave”.

Prgomet: Pogriješio sam u procjeni da će se Jakuševac zatvoriti u roku od dvije godine

Upitan je li HDZ u zagrebačkoj Gradskoj skupštini dio vladajuće koalicije i što to točno znači, odgovara:

“Da. To znači da imamo potpisani ugovor koji smo potpisali prije dvije godine. Doduše, tada su bili Neovisni za Hrvatsku, koji su izašli iz te koalicije. Stranka rada i solidarnosti i HDZ imaju 26 ruku, većinu u skupštini. Imaju potpisan ugovor na kome je popis od dvadesetak projekata i raspored dužnosti u skupštini.”

Od svih tih projekata, najponosniji je, kaže, na rekonstrukciju rotora i ne slaže se s tvrdnjom da je to projekt Milana Bandića.

“Ako ste potpisali ugovor s nekim, onda ste zajedno s njim. Onda su to vaši projekti. Ako ćemo se dijeliti na ‘moji i vaši’ projekti, onda od suradnje nema ništa. Bili smo vrlo jasni – 17 projekata, od toga je jedan rotor. Važno je da je Vlada sudjelovala u tome, da je europski novac u tome. Konačno je Zagreb ušao u pet prvih gradova u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz europskih fondova. Prije dvije godine nije ga bilo nigdje. Žičara, također jedan od projekata koje smo zagovarali. Četiri škole smo otvorili početkom ove godine. Neki projekti su se godinama ponavljali, ali u protekle dvije godine su provedeni.”

O najavljenom zatvaranju Jakuševca u prve dvije godine mandata kaže: 

#related-news_0

“Nažalost to neće moći biti, nismo sretni zbog toga. To je ozbiljan problem koji traži novo mjesto i ozbiljan novac. Mi od toga ne možemo odustati, nadam se da će biti završeno u dogledno vrijeme, a i dalje će biti dio našeg programa ostanemo li u koaliciji za dvije godine. Budimo realni, teško će biti taj projekt završiti do kraja ovog mandata, za godinu i pol dana će biti novi lokalni izbori. Ne raspolažem s dovoljno informacija da napravim pogrešku kao prošli put i kažem – bit će tada. Priznajem.

Jedan od projekata koji smo imali priliku u dva navrata obići zajedno sa svim vijećnicima gradske četvrti, neovisno o stranačkoj pripadnosti, je uređenje školskog igrališta preko puta Klaićeve bolnice, gdje postoji mogućnost da se napravi garaža. Međutim, trajno rješenje je izmještanje dječje bolnice. Naš prvi prijedlog bio je da se premjesti na područje Velesajma pa smo s Vladom u konačnici dogovorili da to bude Blato, gdje je planirana Sveučilišna bolnica. Taj projekt ide.”

‘Potpora GUP-u nije potpora Manhattanu’

Prgometa smo pitali i o projektu zagrebačkog Manhattana, odnosno je li mu sporan rok od svega 15 dana za pismo namjere za tako velik projekt. 

#related-news_0

“Glas za GUP nije glas za Manhattan. Potpora GUP-u nije potpora Manhattanu. Mi imamo u procesu izglasavanje GUP-a koje traje dulje od dvije godine. Krenula je javna rasprava, tom GUP-u dodana je promjena na području Hipodroma i Velesajma. Klub HDZ-a nije htio, ja kao predsjednik Gradske skupštine to nisam htio staviti na dnevni red dok se ne dobijemo sve dozvole, odnosno dopuštenja od Vlade i ministarstava i dok ne prođe javna rasprava. To je prošlo javnu raspravu i sad čekamo odobrenje ministarstava. Kada dobijemo odobrenje ministarstava, GUP će doći na dnevni red. GUP će biti praćen i izglasan sukladno zakonu – javna rasprava, suglasnost ministarstava i amandmani koje je HDZ dala, a u pitanju su promjene u pojedinim gradskim četvrtima vezano za pitanja izgradnje škola, društvenog doma, crkve na Savici i slično.

Dakle, to je GUP. Naravno da su ljudi uglavnom koncentrirani na područje Hipodroma i Velesajma. Što će biti tamo, o tome će se tek razgovarati. To je toliko veliki projekt u kojem neće moći sam Grad sudjelovati, sudjelovat će i država. To mora proći javnu raspravu, mora proći Skupštinu, to mora biti transparentno – javni pozivi, međunarodni pozivi, a tek onda odabit. Kad će to biti, ne znam. Ajmo se sad vratiti na memorandum. Memorandum, odnosno pismo namjere, nije obvezujue. Gradonačelnik ga je imao pravo potpisati, tako su rekle stručne službe Skupštine. Objavio ga je, mi smo tražili da a objavi. NIje obvezujuć ni za Skupštinu niti za Grad.” 

#related-news_0

Na pitanje je li mu rok od 15 dana bio sumnjiv, Prgomet kaže da memorandum nije obvezujuć.

“Nije me interesirao, ja vodim skupštinu.”

Na dodatno pitanje kako to da ga nije interesiralo pismo namjere za tako velik projekt, ispravlja se:

“Naravno da me interesiralo. Ali gradonačelnik ima pravo na to, gradonačelnik traži investitora, gradonačelnik ima pravo potpisati memorandum. Što će biti od tog memoranduma, odlučit ćemo mi na Skupštini”

Prgomet je kazao i da HDZ ima ukupno šest amandmana na GUP te će ruku za njega dići ako se prihvate amandmani, uz još dva preduvjeta – da bude završena javna rasprava i da dobiju suglasnost ministarstava.

“Mi GUP-om samo omogućujemo da se tamo nešto gradi, a što će se graditi – to će biti ozbiljna rasprava i tu se ne smije zaobići mišljenje struke.” 

#related-news_0

Upitan što misli o manevru zastupnika Stranke rada i solidarnosti u Hrvatskom saboru, kada se nisu pojavili na glasovanju i zbog toga donesena odluka ulazi li bivši ministar uprave Lovro Kuščević u saborski Odbor za zakonodavstvo, Prgomet kaže: 

“Svaka stranka ima svoja pravila ponašanja i način djelovanja, način na koji može dobiti nešto od koalicije. Ja znam da mi to ne bismo nikada napravili. Ne pada nam na pamet. Mi smo ozbiljna stranka.”

Ne smatra da Milan Bandić drži Vladu u šaci.

“Jučer je premijer jasno rekao, vidjeli ste ankete, bude li od bilo koga bilo kakvih prijetnji – mi smo uvijek spremni na izbore. Manje stranke bi se trebale pitati kako će proći na izborima, mi ne.”

O slučaju Damira Škarebivšeg olimpijskog boksača, HDZ-ovog saborskoga zastupnika i donedavnog šefa AK Siget optuženog za za silovanje i spolno uznemiravanje zaposlenica autokluba, kaže da je to – neprihvatljivo.

“Takvo ponašanje je neprihvatljivo i takav čovjek ne može biti u HDZ-u.”

Komentirao je i najave novog štrajka medicinskih sestara. Razumljiv mu je, kaže, zahtjev medicinskih sestara i smatra da im treba izaći u susret i osigurati im solidne plaće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram