Oriana Ivković Novokmet: "Čudi nas eurofoban stav premijera Plenkovića"

Vijesti 27. ruj 201912:08 > 14:56
N1

Oriana Ivković Novokmet iz Gonga komentirala je tvrdnje vladajućih kako je Gong produžena ruka SDP-a, a zbog šest pitanja vezanih uz buduću hrvatsku povjerenicu u Europskoj komisiji Dubravku Šuicu.

“Nismo mi ničija produžena ruka, mi radimo u interesu svih građana koji su kritični, koji su zainteresirani za transparentparentnost. U zrelim demokracijama poželjno je kritički propitivati vlast i mi smo činili i činimo upravo to”, kazala je u razgovoru za N1 Oriana Ivković Novokmet iz Gonga.

VEZANE VIJESTI

“Radili smo upravo to, pisali smo EU institucijama, to su naše institucije. Čudi nas eurofoban stav Andreja Plenkovića u kojem on naše obraćanje EU institucijama smatra prljavom kampanjom. Sva naša pitanja javno su objavljena, kao i informacija da smo pisali EU institucijama. To nisu pitanja bitna samo Gongu, već se ona tiču svih građana – da je vlast transparentna”, rekla je.

Podsjetimo, hrvatski premijer Andrej Plenković optužio je u četvrtak u Bruxellesu nevladinu udrugu Gong da vodi kampanju protiv hrvatske kandidatkinje za potpredsjednicu Komisije Dubravke Šuice.

“Dubravka Šuica je prošla saslušanje na Odboru za europske poslove u Saboru i tamo su zastupnici SDP-a postavljali ove teme koje sada kao slučajno reciklira GONG, koji se uvijek i isključivo angažira na politici SDP-a”, rekao je Andrej Plenković nakon radnog ručka s izabranom predsjednicom Europske komisije Ursule von der Leyen.

Iz Gonga su poručili kako i dalje žele odgovore na postavljenih šest pitanja vezanih uz imovinsku karticu Dubravke Šuice te ustvrdili kako premijer Andrej Plenković svojom reakcijom želi skrenuti pažnju s bitnoga.

Skender: Rješenje je jednostavno – prekriti privatne podatke iz kartica, primjerice adrese

Melisa Skender iz Gonga gostovala je u N1 Studiju uživo, gdje se osvrnula na teške riječi premijera, koji je tu nevladinu udrugu optužio da su “trbuhozborci SDP-a”

#related-news_0

“Mi smo samo postavili pitanje. Odgovore smo tražili od hrvatskih institucija, nismo ih dobili. Odlučili smo pitanja slati dalje jer Hrvatska je dio Europske unije, a europske institucije su i naše institucije.”

Osvrnula se i na govor Sunčane Glavak, koja je kazala da Gong “sinkronizira” svoje djelovanje s SDP-om.

“To je potpuno besmislena optužba. Sve što sam ja čula iz izlaganja Sunčane Glavak je hrpa parola i etiketiranja. Bila je danas na tribini povjerenika za informiranje, gdje sam postavila pitanje što dužnosnici koji tamo sjede, a ona je bila među njima, kako javnost reagira na skrivanje podataka o dužnosnicima iza GDPR-a. NIje ništa odgovorila, ali vidim da se sad prilično razvezala u Saboru. Ne znam što je argument po kojem bi Gong bio desna ruka, lijeva, bilo koja ruka bilo koje političke stranke.”

Politički tajnik HDZ-a Ante Sanader kao dokaz za Gongovo “glasnogovorništvo”, kako je rekao, ponudio je činjenicu da je bicši izvršni direktor Gonga Dragan Zelić sada izvršni tajnik SDP-a.

Dragan Zelić je prije gotovo dvije godine bio u Gongu, sada više nije. Gong nema tu varijantu ugovora da svojim djelatnicima propisuje gdje će se zapošljavati nakon Gonga. Što se tiče neprekidnog ponavljanja da je Gong ponovio pitanja oporbenih zastupnika na sjednici saborskog Odbora za europska pitanja – to je isto nonsens jer se ta pitanja postavljaju već godinama, postavljaju se u medijima – i na njih sve ove godine nije odgovoreno.

Sada kad su ta pitanja došla do razine Europske unije, svi su se jako uzrujali, ali i dalje nitko ne odgovara na pitanja koja smo postavili. Niti je Dubravka Šuica odgovorila na ta pitanja na sjednici Odbora za europske poslove, niti smo mi uspjeli dobiti njene imovinske kartice, niti je, kada ju je zvala novinarka Faktografa da je pita oko istrage porezne inspekcije, oko toga htjela biti transparentna. Tako da mislim da je ovo skretanje pažnje s bitnoga, sa sadržaja našeg pitanja i prebacivanje na Gong – na optuživanje i diskreditiranje Gonga. Zapravo žele reći što, da Gong ne bi smio postavljati pitanja? Da neovisna tijela ne bi trebala propitkivati što Vlada radi?

N1

Je li imovinska kartica zastupnika i zastupnica u Europskom parlamentu javna?

“Njihova imovinska kartica javna je u dijelu u kojem postoji potencijalni sukob interesa. Dakle, te rubrike se popunjavaju. Zato je gospođa Šuica, između ostalog, prošla na Odboru za pravne poslove u Europskom parlamentu – jer nisu ispitivali porijeklo njezine imovine, nego su ispitivali postoji li u njezinoj imovini – a pritom se najčešće misli na dionice, kreditna zaduženja, ulaganja, suvlasništva u tvrtkama – potencijalni sukob interesa. Kod gospođe Šuice ne postoji sukob interesa jer je ona svoj novac uložila uglavnom u nekretnine, nešto malo ima dionica, ali to je zanemarivo pa tu potencijalnog sukoba interesa nema. Ali taj Odbor ne ispituje porijeklo imovine”, kaže Melisa Skender.

Kazala je i da će najkasnije u ponedjeljak sastaviti žalbu i tražiti od Povjerenika za informiranje da riješi taj slučaj. On to, kaže Skender, može, i to ne bi bio prvi put. 

#related-news_0

“Naravno da ima jer ovo nije prvi put da se političari i dužnosnici pozivaju na GDPR. Jednostavno rješenje tog problema bi bilo da se jednostavno prekriju podaci, primjerice adrese na kojima gospođa Šuica živi. Tako smo dobili podatke iz Trgovačkog registra, naprosto su se osobni podaci sakrili, a dostavljeni su nam podaci od javnog interesa. Tako se mogao riješiti i ovaj problem, no očigledno je da se odugovlači. Zakonski ne postoji ni jedan argument da ti podaci ne budu javni, a s druge strane se odugovlači s odgovorom tako da nas se tjera da pišemo žalbe, da se Povjerenika tjera da rješava te žalbe. Dubravka Šuica je samo jedan slučaj u toj praksi koja je prevladavajuća.” 

‘Ne rušimo i ne miniramo Dubravku Šuicu’

Pitanja su poslali, kaže, u nadi da će možda biti raspravljena.

“Mi ne rušimo i ne miniramo gospođu Šuicu. Samo želimo znati koga smo tamo poslali – jer gospođa Šuica nije tamo predstavnica samo HDZ-a, nego svih građana Hrvatske.

Nas prvenstveno zanima kako će gospođa Šuica braniti demokraciju, a nominirana je od Vlade koja se na postavljanje pitanja obrušava svim mogućim oružjem. Zanimalo nas je kako će braniti vladavinu prava kad je glasala protiv sankcioniranja Mađarske zbog kršenja vladavine prava. Zanimalo nas je da je da objasni kako je kao javna i državna službenica uspjela steći toliku imovinu. Željeli smo da nam pokaže svoje imovinske kartice i rješenje porezne inspekcije – da bi se zaustavila kalkuliranja i nagađanja o njenoj imovini, koja traju godinama. I na kraju, zanimalo nas je kako će se zalagati za rodnu ravnopravnost ako je glasala protiv dvije rezolucije o rodnoj ravnopravnosti.”

Zaključila je da je jedino logično da se dužnosnicima smatraju i hrvatski zastupnici i zastupnice u Europskom parlamentu i Europkoj komisiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram