Nakon povlačenja lijekova za žgaravicu ispituju se slične tablete

Vijesti 01. lis 201919:13 > 19:23
N1

Iz hrvatskih ljekarni povučene su dvije vrste lijeka za žgaravicu jer sadrže tvar koja može biti kancerogena. Riječ je o lijekovima koji se prodaju bez recepta, a ispituje se jesu li opasne i neki druge slične tablete.

Veliki broj Hrvata pati od nekog oblika želučanih tegoba, začinjena i masna hrana, učestala konzumacija alkohola i cigareta, ali i lijekova uvelike doprinosi oboljenju. Od lijekova protiv žgaravice dva su ovih dana povučena iz prodaje zbog sumnjive tvari koja može u većim količinama izazvati karcinom.

“Radi se o Ranixu i Ranitalu gdje su pronađena nitorozaminska onečišćenja, takva se onečišćenja povezuju tj. postoje podaci iz životinjskih modela da bi mogle izazvati neoplazme kod životinja, a potencijalno vjerujemo i kod ljudi’, objašnjava Darko Krnić iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode.

Iako još uvijek nema kliničkih ispitivanja o karcinomu uzrokovanom spornim onečišćenjem na ljude, svaki rizik je sada uklonjen, a ono što je sigurno je da mjesta panici nema jer terapijskih alternativa je mnogo.

”Lijekovi istog sastava su dostupni, mogu se izdati na isti recept, istog su sastava, bez doplate u istoj jačini, tako da se pacijenti ne moraju bojati da neće biti lijeka za njegovu tegobu”, uvjerava Emilija Horvat iz Gradske ljekarne Zagreb.

Važno je naglasiti kako ne postoje preporuke o prekidanju terapije.

”Preporuke o prekidanju terapije nema, dakle lijekovi s takvom djelatnom tvari su široko dostupni našim pacijentima i ninako ne trebaju prekidati s terapijom”, kaže Darko Krnić.

Iz gradskih ljekarni poručuju kako su odmah povukli sve zalihe spornih lijekova, dok su građane informirali na licu mjesta i nitko nije ostao bez terapije.

”Mi smo vraćali možda od svake jačine, odnosno svake vrste pakiranja 20-30 kutijica lijekova’, kaže nam Emilija Horvat.

Sličan scenarij dogodio se unazad godinu dana s lijekovima za krvni tlak. Situacija je također vrlo brzo sanirana. Što se tiče savjeta, oni su jasni.

”Ono što je najvažnije jest da jednostavno prate upute i slijede sve ono što piše u uputama o dozama lijeka i trajanju liječenja. Ako je navedeno trajanje lijecenja šest tjedana, nakon toga se trebaju posavjetovati sa svojim liječnikom”, pojašnjava Krnić.

Na zahtjev Europske komisije, Europska agencija za lijekove (EMA) trenutačno provodi ocjenu i drugih lijekova koji sadrže djelatnu tvar ranitidin. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.