"Pomozimo djeci s invaliditetom" neće sudjelovati u prosvjedu pred Ministarstvom

Vijesti 02. lis 201916:29 > 16:35
Patrik Macek/PIXSELL

Građanska inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom" izvijestila je u srijedu da neće sudjelovati na prosvjedu koji su za petak pred Ministarstvom za socijalnu politiku najavili roditelji njegovatelji djece s invaliditetom jer njihove zahtjeve smatraju kontradiktornima i parcijalnima.

Inicijativa “Pomozimo djeci s invaliditetom” ni na koji način ne sudjeluje u prosvjedu koji će biti održan ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Zahtjevi koje su organizatori postavili su kontradiktorni i parcijalni te ne rješavaju pitanja statusa roditelja njegovatelja, priopćila je u srijedu ta inicijativa.

Ističu da je u njihovim zahtjevima rješavanje statusa njegovatelja izjednačavanjem sa statusom njegovatelja hrvatskih ratnih vojnih invalida po pitanju prava i obaveza posebnim pravilnikom.

Inicijativa traži i dostupnije socijalne usluge na cijelom području Hrvatske, čime bi se bitno popravio položaj djece s teškoćama i osoba s invaliditetom. Zahtijevaju i veću podršku obiteljima i rasterećenje roditelja njegovatelja, naročito u jednoroditeljskim obiteljima, obiteljima s više djece s teškoćama te obiteljima sa životno ugroženom djecom.

Prosvjed zahtijeva već regulirana pitanja

“Stoga ne možemo podržati prosvjed koji zahtijeva već regulirana pitanja, poput godišnjeg odmora ili bolovanja ili rješenja za status kojima se traži profesionalizacija roditeljstva”, poručuje u priopćenju inicijativa “Pomozimo djeci s invaliditetom”.

Roditelji njegovatelji djece s invaliditetom najavili su za petak prosvjed pred Ministarstvom na kojem će zatražiti regulaciju radnog odnosa uz najmanju mjesečnu plaću od 4000 kuna.

Tražit će da se prava i obaveze njegovatelja urede Zakonom o njegovateljima, koji bi morao biti odvojen od Zakona o socijalnoj skrbi te da status njegovatelja bude reguliran kao radni odnos po svim zadanim smjernicama Zakona o radu tako da bi njegovatelj imao pravo na plaću, a ne naknadu, kao što to sada stoji u zakonu.

Smatraju kako se mora naći zakonski okvir koji bi i u praksi dopustio njegovateljima bolovanje i godišnji odmor.

Ako je njegovatelj roditelj ili član uže obitelji, traže da on u slučaju smrti njegovane osobe ima pravo na šest mjeseci plaćenog dopusta tijekom kojega će se integrirati u društvo i steći vještine potrebne za vraćanje na tržište rada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram