Ako se ne povećaju plaće učiteljima nećemo podržati proračun i izlazimo iz Vlade

Vijesti 09. lis 201915:46 > 19:30
N1

Predsjednik Hrvatske narodne stranke Ivan Vrdoljak rekao je nakon izvanrednog sastanka vodstva stranke da ako se ne povećaju plaće učiteljima HNS neće podržati proračun i izlaze iz Vlade. Zbog tog sastanka HNS nije sudjelovao na sastanku koalicije koji je održan u Vladi.

“U Vladu smo ušli zbog obrazovne reforme i da bi riješili nestabilnost. Vodstvo stranke je na osnovu prethodno donesenih odluka na Predsjedništvu i Središnjem odboru zaključilo da ako ne bude izglasano povećanje koeficijenta od 4 posto HNS neće glasati za proračun i nemamo šta raditi u toj Vladi”, kazao je Ivan Vrdoljak.

Napomenuo je ove godine već donesena odluka o povećanju od 2 posto.

“Četiri posto ne moraju biti od prvog siječnja, sukladno dinamici koji proračun može trpiti može se uvesti povećanje, kojim bi se tijekom iduće godine ispravila nepravda prema učiteljima i nastavnicima”, kazao je Vrdoljak.

“Ako se ne predvidi povećanje koeficijenata za naše nastavnike i učitelje mi za proračun nećemo glasati i onda je bespredmetan naš ostanak u Vladi. To nije ucjena, naš je fokus na reformi, a dio je reforme popravljanje materijalnog statusa učitelja. Povećanje koeficijenata je popravljanje nepravde. Nećemo si dozvoliti da sjedimo u Vladi i glasamo kontra prijedloga premijera. Onda ćemo se razići jer ne vodimo iste politike”, kazao je Vrdoljak.

Na pitanje novinara je li se čuo s premijerom, Vrdoljak je rekao da jest. 

“Jesam, ali mi smo već nekoliko puta pričali o tome. Naš je fokus na reformi, a premijer, naravno, ima folus na kapacitetima proračuna. Vrlo smo ugodno razgovarali, ali ako nema povećanja od 4 posto nema smisla da ostajemo u Vladi”, naglasio je Vrdoljak. 

VEZANE VIJESTI

Podsjećamo, čelnici HNS-a posljednjih su dana govorili kako su uvjereni da će Vlada ispuniti zahtjeve sindikatai povećati koeficijente složenosti posla za učitelje.

Nakon današnjeg mirenja koje nije završilo dogovorom sindikati su najavili štrajk, a resorna ministrica Blaženka Divjak rekla je da je ljuta jer do dogovora nije došlo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.